Șoferii de camioane așteptă ieșirea din Ucraina câte 5-6 zile. Gavrilița: Acolo situația este și mai gravă
Șoferii de camioane așteptă la ieșirea din Ucraina câte 5-6 zile. Despre aceasta a declarat prim-ministra, Natalia Gavrilița, la ședința Guvernului. Aceasta a mențioant că „situația este destul de gravă”. Aceasta a propus ca punctul temporar pentru primirea refugiaților de la Giurgiulești să fie folosit temporar pentru a le oferi sprijin șoferilor de TIR.
Foto: Captură de ecran

„Am fost duminică la Giurgiulești, am fost și pe la punctul de trecere a frontierei am vorbit cu șoferii de camioane și TIR-uri și situația este destul de gravă. Stau oamenii cu zilele în aceste rânduri. Am înțeles că situația pe partea de intrare în Ucraina cu Moldova situația e și mai gravă. Toate aceste camioane au început să vină la porturile pe Dunăre, în condițiile în care porturile de la Marea Neagră care sunt închise și timpul de așteptare la ieșire din Ucraina poate ajunge și la 5-6 zile. Autoritățile de acolo investesc în parcări de hectare unde să poată aștepta TIR-urile. Înțeleg că echipamentele care prelucrează terenurile agricole nu poate trece. Se creează anumite probleme. Noi de mult timp vorbim cu partenerii noștri români despre posibilitățile de fluidizare a traficului la frontieră. Am ajuns la capacitatea de 150 de camioane pe zi.

Încercăm să creștem capacitatea și pe partea română împreună, poate chiar și prin echipe mixte. În același timp, dacă ne uităm la presa din nUcraina, acolo capacitatea solicitată ajunge și la 400 de camioane pe zi. Deci această presiune va continua. Rog să atragem atenția ce putem face. Rog să vedem și alte lucruri care le putem face, cum putem să asigurăm rândurile astea kilometrice. Am văzut la Giurgiulești că în aproprierea de trecerea frontierii este acest punct temporar pentru primirea refugiaților poate putem temporar să permite utilizarea acestor posibilități pe care le avem. Noi trebuie să creăm și anumite condiții. Mi-au spus șoferii de camioane că timpul de așteptare este înalt la toate punctele de trecere în țările Europene, acolo ajunge la 2 zile, în anumite locuri este o zi”, a declarat Gavrilița.

Subdiviziunile Ministerului Afacerilor Interne și-au mobilizat efectivul de personal, pentru a oferi tot suportul în ameliorarea procesului de gestiune a cozilor de tiruri, ce tranzitează R. Moldova spre direcția UE. Astfel, MAI a anunțat activitățile implementate pentru fluidizarea fluxului de transport de mărfuri și de a preveni perturbarea ordinii publice în zonele limitrofe punctelor vamale.

Șoferii de TIR-uri care stau în cozi kilometrice la granița cu România vor beneficia de asistență medicală din partea angajații SMURD ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în comun cu angajații centrelor medicale ale Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

Serviciul Vamal al Republicii Moldova a anunțat, că la mai multe posturi vamale din vama română se atestă probleme tehnice la Sistemele Informaționale.

Unui șofer de TIR moldovean în vârstă de 62 de ani i s-a făcut rău în timp ce aștepta să treacă de controlul din vama Albita și, deși un echipaj medical solicitat prin 112 l-a preluat, l-a adus la spitalul Huși, iar apoi s-a încercat transferul cât mai urgent la Iași, bărbatul a decedat în autospecială, pe la jumătate de drum.


Pub