Nu studiază și nici nu sunt angajați în câmpul muncii. Câți tineri NEET avem în Moldova și ce vârste au aceștia

tanar
Foto: Jesús Rodríguez

Tineri NEET sunt acei tineri care nu fac parte din populația ocupată, nu studiază/învață în cadrul sistemului formal de educație și nu participă la niciun fel de cursuri sau alte instruiri în afara sistemului formal de educație. Conform datelor Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova sunt 193 800 de astfel tineri care au vârstele cuprinse între 15 și 34 de ani.

În totalul tinerilor NEET cu vârsta cuprinsă între 15 și 34 ani predomină persoanele de 30-34 ani cu o pondere de 39,9 %, urmate de tinerii de 25-29 ani – 33,2 %. Cota parte a tinerilor în vârstă de 20-24 ani constituie 21,5 % și a celor de 15-19 ani – 5,4 %.

În toate aceste grupe de vârstă indicatorul înregistrează valori mai mari în rândul femeilor în comparație cu bărbații.

În distribuția tinerilor NEET după categorii predomină persoanele care îngrijesc de familie. O altă categorie predominantă o formează tinerii care au un loc de muncă peste hotare sau care intenționează să plece la lucru peste hotare.

Structura acestor categorii în funcție de sexe scoate în evidență discrepanțe semnificative la toate trei grupe de vârstă. Femeile formează majoritatea persoanelor cu responsabilități familiale, înregistrând valori cuprinse între 70,2 % și 77,1 %, în timp ce bărbații dețin ponderi în jur de doar 1 %.

Pe de altă parte, bărbații dețin ponderi mai mari în comparație cu femeile în categoria persoanelor care au un loc de muncă peste hotare sau care intenționează să plece la lucru peste hotare.

În rândul tinerilor NEET, indiferent de grupa de vârstă sau sex, predomină persoanele cu studii gimnaziale.

Relația între statutul de ocupare al tinerilor, pe de o parte, și participarea acestora la procesul de educație sau formarea profesională, pe de altă parte, poate fi prezentată prin cinci categorii și arată în felul următor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente