Ucraina și Rusia au făcut schimb de cadavre după formula „50 la 50”. Cele mai importante evenimente din a 105-a zi de război

razboi Ucraina
Foto: UNIAN

Astăzi este a 105-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 În Severodonețk, trupele ruse depășesc unitățile de echipament militar ucrainen de circa 10 ori. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării al Ucrainei, Severodonețkul este un obiectiv strategic, după care invadatorii vor încerca să efectueze acțiuni de asalt în Lâsâceansk, să întrerupă liniile de comunicație și de acolo să continue ofensiva în Donbas, informează UNIAN.

🟣 Președintele polonez Andrzej Duda a lansat un tur al țărilor din sudul Europei pentru a le convinge să susțină acordarea Ucrainei a statutului de candidat UE.

Mai întâi, Duda va ajunge în Portugalia, unde se va întâlni cu premierul António Costa, după care va merge în Italia pentru discuții cu președintele Sergio Mattarella. Apoi, liderul polonez va ajunge în România pentru a participa la summitul Bucharest Nine.

Pe lângă discutarea perspectivelor de aderare a Ucrainei la UE, Duda va ridica problema porturilor ucrainene blocate.

🟣 Compania chineză Huawei a început să-și închidă punctele oficiale de vânzare din Rusia. În acest moment, din 19 magazine, patru au încetat deja să funcționeze.

🟣 În Ucraina a fost confiscată proprietatea unor întreprinderi din Federația Rusă și Belarus în valoare de peste 21,3 milioane de dolari, a informat Procuratura Generală a Ucrainei.

„Oficiul Procurorului General a asigurat confiscarea a 420 de vagoane de cale ferată în valoare de peste 500 de milioane de hrivne și articole de inventar în valoare de peste 130 de milioane de hrivne aparținând întreprinderilor din Federația Rusă și Belarus”, se arată în comunicat.

🟣 Președintele rus Vladimir Putin nu va organiza „emisia directă” care are loc anual în luna iunie, a declarat purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov.

„Emisia directă nu poate avea loc luna aceasta”, a spus el, adăugând că nu se cunoaște momentul în care a avut loc desfășurarea acesteia, dar se presupune că pregătirile pentru eveniment sunt în curs. Peskov nu a precizat motivele transferului liniei directe.

🟣 Armata rusă a scos circa 600 000 de tone de produse agricole din Ucraina, a declarat Denâs Marciuk, vicepreședintele Consiliului Agrar Ucrainean.

„Rusia a sustras circa 600 000 de tone (de produse) de la întreprinderile agricole ale Ucrainei. Au fost duse pe teritoriul Crimeii ocupate, iar apoi, prin porturile ucrainene, în cele internaționale […] Aproximativ 100 000 de tone au fost transportate în Siria”, a declarat Marciuk.

🟣 Ucraina și Rusia au făcut schimb de cadavre ale militarilor morți după formula „50 la 50”, a informat Ministerul Reintegrării al Ucrainei.

Schimbul a avut loc pe prima linie în Zaporijjea. Dintre cei 50 de soldați ucraineni morți, 37 sunt apărători ai Azovstalului.

🟣 Deputatul din partidul „Rusia Unită” Evgheni Fiodorov a înaintat Dumei de Stat un proiect de lege privind abolirea rezoluției Consiliului de Stat al URSS „Cu privire la recunoașterea independenței Republicii Lituania”.

🟣 În Zona de Excluziune Cernobâl au fost lansate detectoare de radiație, pentru prima dată de când a fost ocupată de armata rusă. Acest lucru este raportat de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

„Zeci de detectoare de radiații transmit din nou date din zona din jurul centralei nucleare de la Cernobâl după ce Ucraina, cu sprijinul tehnic al AIEA, a reușit să restabilească o legătură informațională vitală care a fost întreruptă chiar la începutul conflictului, acum mai bine de 100 de zile”, se arată în comunicat.

Reamintim că rețeaua de monitorizare a radiațiilor a încetat să funcționeze pe 24 februarie, când trupele ruse au ocupat zona Cernobâl și au ocupat-o până pe 31 martie.

🟣 Mariupolul continuă să fie curățat, iar sub dărâmături sunt identificate sute de cadavre.

„Dărâmăturile sunt în curs de curățare. Potrivit informațiilor, sub fiecare două dintre cele cinci clădiri înalte se găsesc între 50 și 100 de cadavre ale morților, mai ales în subsolurile și intrările așa-ziselor case de tip hrușciovka”, a declarat consilierul primarului din Mariupol.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente