‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
29.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriGarma Group - întreprindere cu o fermă de bovine de 5 mii de capete,...

Garma Group – întreprindere cu o fermă de bovine de 5 mii de capete, produce energie regenerabilă din deșeuri agricole

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Valentin Ungureanu are o afacere de creștere a taurilor și a vitelor pentru carne, dar și o fabrică de producere a bioetanolului „Garma Group” în satul Fîrlădeni, raionul Hîncești.

În prezent, la fermă sunt îngrijite 5 mii de capete și sunt implementate cele mai moderne tehnologii care reprezintă un model de gestionare a tuturor resurselor.

Potrivit administratorului, compania activează în mai multe domenii ale economiei naționale, având următoarele ramuri principale de activitate:

  • fabricarea produselor de morărit;
  • fabricarea pastelor făinoase;
  • fabricarea și comercializarea alcoolului etilic și producției alcoolice, creșterea și comercializarea bovinelor;
  • creșterea furajelor pe terenurile agricole proprii;
  • producerea biogazului și producerea energiei regenerabile.

La moment, în moara întreprinderii sunt prelucrate zilnic pâna la 80 tone de grâu, fabrica de paste făinoase produce până la 20 tone de paste zilnic din făină proprie, fabricile de alcool rectifică până la 60 de mii de litri de alcool în 24 de ore, folosind ca materie primă cerealele și melasa.

Pe parcursul anilor, compania a investit surse considerabile pentru implementarea tehnologiilor de producere a energiei regenerabile în baza utilizării deșeurilor agricole.

Dejecțiile sunt folosite rațional, deoarece din ele se produce biogaz, care, ulterior, este transformat în energie electrică.

‹ adv ›

Cantitatea de energie electrică regenerabilă produsă depășește semnificativ necesitățile energetice ale întreprinderii, astfel o mare parte din energia electrică este injectată în rețeaua electrică națională.

Pe lângă prelucrarea deșeurilor animaliere proprii, compania are capacitatea de a prelucra și alte deșeuri animaliere (pui, porci, bovine) provenite de la abatoarele din aproximativ 15 raioane ale țării.

Atât fabrica de producere a bioetanolului, cât și cea de producere biogazului sunt printre primele de acest gen, cu un astfel de avantaj ecologic și economic din Republica Moldova.

‹ adv ›

Toate deșeurile care rămân de la producerea bioetanolului se folosesc la producerea biogazului, la fabrica care a fost construită în anul 2013. După fermentarea anaerobă a deșeurilor animaliere, se mai obțin și 250-300 m3 de îngrășăminte organice lichide.

Fabrica este dotată cu utilaj de ultimă generație importat din Spania și Germania.

Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, împreună cu Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, au vizitat compania recent cu ocazia lansării proiectului „Prelucrarea deșeurilor organice prin fermentarea anaerobă cu captarea biogazului și producerea energiei electrice regenerabile din biogaz”, eveniment organizat de către Ministerul Mediului, în cadrul Campaniei „Doar o planetă avem”.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, a declarat că asemenea practici trebuie preluate de cât mai mulți agenți economici.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›