Fermierii cer măsuri de la CSE pentru asigurarea agricultorilor cu carburanți: Asistăm la un acord de cartel între importatorii mari

Asociația Forța Fermierilor se declară revoltată de situația creată pe piața produselor petroliere. „Asistăm la un acord de cartel între importatori mari de carburanți, care sub paravanul consecințelor războiului în Ucraina creează deficit artificial al motorinei pe piața angro”, spun fermierii. În context, aceștia cer autorităților convocarea CSE și adoptarea mai multor decizii, printre care și interzicerea companiilor petroliere de a efectua, în perioada recoltării, re-vânzarea motorinei angro, cu excepția agricultorilor, transportatorilor și operatorilor de pe piața produselor petroliere, care dispun de stațiile de alimentare.

Foto: digi24.ro

Reprezentanții Asociației spun că în ultimul timp mai mulți agricultori au fost refuzați de companiile petroliere în privința furnizării combustibilului angro, chiar dacă fermierii au aflat că motorina se importă, se depozitează, iar apoi se re-vinde firmelor afiliate, care o comercializează la preț peste plafonul stabilit și uneori cu încasarea plăților în numerar. 

„Producătorii agricoli, șantajați de deficitul carburanților, sunt nevoiți să procure diesel la orice preț și prin orice modalitate. În prezent, agricultorii deja primesc conturi de plată pentru motorină, care urmează să fie livrată peste o perioada îndelungată (undeva 2 săptămâni) la un preț exorbitant de peste 31 lei per litru, contrar deciziei Comisiei Situației Excepționale privind plafonarea prețurilor angro la diesel. Însă, companiile petroliere tensionează și mai mult situația și creează un fel de rânduri pentru fermieri la livrări de combustibil.

Așadar, în ajunul secerișului sectorul agrar este supus unei presiunii enorme din partea unui grup îngust de petroliști, fapt care afectează securitatea alimentară a țării”, menționează reprezentanții Asociației.

În acest context Asociația Forța Fermierilor cere repetat convocarea urgentă a Comisiei Situației Excepționale, pentru discutarea problemei aprovizionării producătorilor agricoli cu carburanți, ședință la care să fie adoptate următoarele decizii prompte:

1. Interzicerea companiilor petroliere în perioada recoltării să efectueze re-vânzarea motorinei angro, cu excepția agricultorilor, transportatorilor și operatorilor de pe piața produselor petroliere, care dispun de stațiile de alimentare.

2. Revenirea la plafonarea marjei pentru comercializarea motorinei angro de toate tipurile, care nu ar trebui să depășească 1,5 lei per litru.

3. Obligarea Consiliului Concurenței să pornească ancheta privind existența unui acord de cartel pe piața produselor petroliere, în scopul creării deficitului artificial și majorării nejustificate a prețurilor.

4. Modificarea Regulamentului privind restituirea parțială a accizelor agricultorilor, prin achitarea întregii sume a accizei către fermierii mici și mijlocii, pentru motorina procurată în anul calendaristic 2022.


Pub