„Prietenul la nevoie se cunoaște”: A luat 50 de mii de euro de la un amic ca să-i aducă tehnică din Germania, dar l-a lăsat fără nimic

Un bărbat din Chișinău a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru escrocherie comisă în proporții deosebit de mari. Acesta a luat 50 mii de euro de la un prieten ca să-i aducă un semi-tractor din Germania, dar l-a lăsat și fără tehnică și fără bani. Bărbatul nu și-a recunoscut vina, iar sentința i-a fost dictată în absența acestuia, la judecată fiind doar apărătorul său.

Foto: Fb/ Procuratura Generală

„Mai exact, inculpatul a fost învinuit de către procurori că în septembrie 2009, aflându-se în sectorul Buiucani al capitalei, prin înșelăciune și abuz de încredere, sub pretextul importării unui cap-tractor din Germania în Republica Moldova, a primit de la partea vătămată, care era un prieten de-al său, bani în sumă totală de 50 000 euro, echivalentul a 837 415 lei, pe care i-a însușit în scopuri personale, nerealizând obligațiunea pentru care i-au fost transmiși.

La etapa de urmărire penală inculpatul a pledat nevinovat. În ședința de judecată acesta nu s-a prezentat, eschivându-se, motiv pentru care a fost anunțat în căutare, respectiv judecata s-a realizat în lipsa inculpatului, însă cu participarea avocatului acestuia”, anunță Procuratura Generală.

La pronunțarea sentinței de condamnare, instanța de judecată a admis integral acțiunea civilă înaintată de către partea vătămată. Acesta a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții și de a exercita activități legate de administrarea și gestionarea banilor și altor bunuri materiale, pe un termen de 4 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de escrocherie, comisă în proporții deosebit de mari (190 alin. (5) din Codul penal). La fel, magistrații au dispus încasarea de la inculpat în contul părții vătămate a sumei de 50 000 euro și a dobânzii de întârziere în mărime de 78 573 lei.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile.


Pub