Uniunea Europeană va avea o Directivă privind salariului minim

Președinția Consiliului UE și negociatori ai Parlamentului European au ajuns marți noapte la un acord politic pentru stabilirea unui cadru european al salariului minim prin care să fie asigurate salarii minime statutare adecvate, informează Digi24.ro

Foto: Profimedia Images

„Președinția Consiliului UE și negociatori ai Parlamentului European au ajuns la un acord politic provizoriu în privința proiectului de directivă pe salariul minim în UE. Noua lege – odată adoptată în final – va promova caracterul adecvat al salariilor minime statutare și astfel să ajute la obținerea condițiilor de muncă și de trai decente pentru angajații europeni.

Directiva stabilește procedurile pentru caracterul adecvat al salariilor minimime statutare, promovează negocierea colectivă privind stabilirea salariilor și îmbunătățește accesul la protecția salariului minim pentru acei lucrători care sunt îndreptățiți la un salariu minim sub legislația națională, exemplu printr-un salariul minim statutar sau prin acorduri colective.

Caracterul adecvat al salariilor minime statutare

Statele membre cu salarii minime statutare trebuie să implementeze un cadru de lucru procedural pentru a stabili și actualiza aceste salarii minime conform unui set de criterii clare. Consiliul și Parlamentul European au căzut de acord ca actualizările la salariile minime statutare vor avea loc cel puțin o dată la doi ani (sau cel mult o dată la patru ani pentru acele state care folosesc un mecansim automat de indexare). Partenerii sociali vor trebui să fie implicați în procedurile pentru stabilirea și actualizarea salariilor minime statutare.

Promovarea negocierii colective privind stabilirea salariilor

Având în vedere că negocierea colectivă privind stabilirea salariului este un instrument important pentru asigurarea că lucrătorii pot beneficia de salarii minime adecvate, directiva are în vedere extinderea acoperirii asupra lucrătorilor prin negocierea colectivă. De aceea co-legiuitorii sunt de acord ca statele să promoveze întărirea capacității partenerilor sociali de a se angaja în negocierea colectivă, inclusiv în protecția reprezentanților lucrătorilor.

Acordul provizoriu dintre Consiliu și Parlamentul European prevede în special că acolo unde rata de acoperire a negocierii colective este mai mică decât un prag de 80% statele membre ar trebui să stabilească un plan de acțiune pentru a promova negocierea colectivă. Planul de acțiune ar trebui să stabilească un calendar clar și măsuri concrete pentru a mări progresiv rata de acoperire prin negocierea colectivă.

Accesul eficient

Consiliul și Parlamentul European sunt de asemenea de acord în privința unor măsuri de îmbunătățire a accesului eficient al lucrătorilor la protecția salariului minim. Aceste măsuri includ controale de către inspectoratele de muncă, informații ușor accesibile privind protecția salariului minim și dezvoltarea capabilității autorităților de implementare să urmărească angajatorii care nu se conformează”, arată un comunicat de presă al Consiliului UE.

Propunerea Comisiei Europene a fost înaintată către cei doi colegiuitori – Consiliul UE și Parlamentul European – pe 28 octombrie 2020. Consiliul a agrat poziția sa pe 6 decembrie 2021; Parlamentul a adoptat mandatul său de negociere pe 25 noiembrie 2021.

De la începutul lunii ianuarie, au avut loc opt runde de negocieri între Consiliu și Parlamentul European.


Pub