Deputat ucrainean, eliberat după 3 zile petrecute după gratii, în Moldova: PG a refuzat să-l extrădeze în Belarus

Un deputat din Rada Supremă a Ucrainei a fost reținut în Moldova pe 4 iunie. După 3 zile, acesta a fost eliberat, iar prin ordonanța emisă astăzi de Procurorul General interimar, Dumitru Robu, s-a dispus refuzul de a fi extrădat în Belarus. 

Foto: agora.md

Potrivit Procuraturii, raționamentele care au stat la baza emiterii ordonanței de refuz a extrădării au fost determinate de statutul persoanei vizate de membru in Rada Suprema a Ucrainei, câștigând alegerile în 2019, în regiunea Donețk, teritoriu aflat în dispută și afectat de invazia armată, în contextul situației geo-politică din regiune.

„Or, prin rezoluția sa din 09.03.2022 privind agresiunea rusa împotriva Ucrainei, Parlamentul Uniunii Europene a condamnat asistenta Republicii Belarus în invazie, iar ulterior a urmat impunerea unui șir de sancțiuni față de Republica Belarus.

În aceste circumstanțe, statutul de deputat al persoanei reținute este extrem de relevantă în contextul adoptării soluției de extrădare a acestuia către autoritățile competente ale Belarusului.

Astfel, aceste constatări ridică suspiciuni serioase de a crede că, în caz de extrădare, acestuia nu îi vor fi respectate drepturile persoanei și nu va avea acces la un proces echitabil.

Prin urmare, reieșind din riscurile enunțate, s-a constatat existenta unor motive suficiente de a declara imposibilitatea extrădării deputatului din Rada Supremă a Ucrainei către autoritățile competente ale Republicii Belarus”, a spus Mariana Cherpec, procurora responsabilă de comunicare cu mass-media.

Potrivit deschide.md, parlamentarul ucrainean, Evghen Iakovenko, a fost reținut de autoritățile moldovenești.


Pub