image
Sursa foto: jurnal.md

Prețuri de nestăvilit la carburanți; ANRE: Timp de 14 zile benzina s-a scumpit cu 16%, iar motorina - cu 23%

Potrivit noilor prețuri plafon afișate de ANRE, benzina se scumpește mâine cu 39 de bani, iar motorina - cu 64 de bani.

Astfel un litru de benzină va costa cel mult 32,59 de bani, iar un litru de motorină - 29,30 de bani.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) precizează că se înregistrează o creștere fără precedent a cotațiilor Platts pentru benzină și motorină, care au ajuns la un nivel record de circa 1406 $/tona la benzină și de 1343 $/tona la motorină.

În intervalul ultimelor 14 zile utilizat de către ANRE la calcularea prețurilor maximale, cotațiile s-au majorat cu 16% la benzină și cu 23% la motorină, creșterea reprezentând circa 196 $/tona la benzină și 251 $/tona la motorină.

ANRE mai precizează că și pe plan internațional situația generată de invazia Federației Ruse în Ucraina creează presiuni fără precedent asupra prețurilor la produsele derivate din petrol, fapt ce duce la înregistrarea în majoritatea țărilor lumii a unor prețuri record la carburanți. O analiză comparativă a prețurilor practicate în alte state europene demonstrează că în majoritatea cazurilor, datorită mecanismului de plafonare a acestora și de reglementare a marjei comerciale specifice, se menține un nivel relativ mai mic al prețurilor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: