image
Sursa foto: jurnal.md

Amenzi de zeci de mii de lei pentru incendierea terenurilor agricole; Sancțiuni mai dure și pentru arderea gunoiului menajer

Persoanele care vor incendia intenționat terenurile agricole, pășunile și pădurile vor fi sancționate mai dur. Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a avizat, în ședința de astăzi, un proiect de modificare a legislației.

Potrivit președintelui Comisiei, Lilian Carp, care este și unul dintre autorii proiectului, inițiativa legislativă are scopul de a preveni și combate folosirea imprudentă a focului și incendierea intenționată a terenurilor agricole, pășunilor sau masivelor forestiere.

Cetățenii care vor provoca incendii de vegetație ar putea fi sancționați cu amendă de până la 30 de mii de lei, cu până la 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității sau cu arest contravențional de la 10 până la 15 zile. În cazul persoanelor juridice, amenda aplicată ar putea fi majorată până la 50 de mii de lei, cu sau fără privarea dreptului de a desfășura o anumită activitate pe o perioadă de până la un an.

De asemenea, autorii propun și sancționarea persoanelor care nu respectă modul stabilit de ardere a deșeurilor industriale, de construcție sau menajere. În acest caz, amenda pentru persoanele fizice ar putea ajunge până la 4500 de lei, iar pentru persoanele juridice – la 15 mii de lei. Totodată, persoanele fizice ar putea fi obligate să muncească 60 de ore în folosul comunității, iar persoanele juridice ar putea fi private de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la trei luni la un an.

Proiectul urmează să fie avizat de comisia de profil și ulterior prezentat plenului Parlamentului pentru aprobare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: