image
Sursa foto: bezformata.com

Ombudsmanul rus al copilului susține implicarea copiilor în flashmoburi pro-război: „Dacă o fac conștient, merită respect”

Ombudsmanul rus al copilului nu vede o problemă și chiar susține implicarea copiilor în flashmoburi sau acțiuni de susținere „operațiunii militare speciale din Ucraina”, în cadrul cărora aceștia se aliniază în forma literezi „Z” – simbol al agresiunii rusești în Ucraina.

Maria Lvova-Belova, ombudsmanul pentru drepturile copilului, consideră că dacă un copil „participă conștient la flashmobul cu litera Z, atunci acesta merită respect”. Aceasta punctează că deocamdată nu au existat plângeri din partea părinților ai căror copii au fost implicați în acțiuni de susținere, pentru că toți copiii care au participat ar fi făcut-o conștient și din proprie inițiativă, în ciuda mai multor critici care au fost lansate în spațiul public legate de implicarea copiilor în acte de susținere a războiului și violenței.

„Dacă participarea copiilor la flashmoburi pentru susținerea operațiunii militare din Ucraina are loc în mod conștient și ține de dorința lor de a susține militarii, atunci aceasta merită respect. […] Dacă acțiunile acestea se bazează pe sentimente patriotice și copiii își doresc să manifeste susținere, atunci de ce nu? Și dacă toți acești copii își doresc să-i susțină pe soldații noștri și pe copiii de pe teritoriile unde se desfășoară acțiuni militare, atunci aceasta merită respect din partea mea, în primul rând în calitatea mea de mamă”, a declarat Maria Lvova-Belova, fiind citată de RBK.

Mai mult, ombudsmanul copiilor din Rusia spune că în timpul întâlnirilor sale cu diferite grupuri de copii și adolescenți, ar fi sesizat chiar și o dorință din partea minorilor de a susține în mod direct soldații ruși. Potrivit spuselor lui Lvova, minorii spun că „vor să meargă în Donbass”.

Declarațiile lansate de aceasta au fost lansate în contextul în care, de la începutul invaziei Rusiei din Ucraina, apar diferite imagini cu mai mulți copii din diferite regiuni ale Rusiei care intonează cântece de război, scandează lozinci cu caracter militar de chemare la luptă, se aliniază în forma literelor agresiunii rusești, „Z” și „V” și sunt implicați în acțiuni de susținere a militarilor trimiși în Ucraina. Unul dintre aceste incidente a avut loc în luna martie curent, când, în curtea unui spital din Kazan, circa 60 de persoane, printre care personal medical, copii și părinți ai acestora s-au aliniat în forma literei „Z” drept susținere a acțiunilor militare ostile din Ucraina. Mai târziu, în Ekaterinburg, în cadrul jocurilor „Zarnița”, un grup de elevi s-au aliniat în forma literei „Z”.

După aceste incidente, mai multe persoane publice ruse, care se opun, războiului declanșat de Putin și pomovării agresiunii ruse, printre care și comentatorul Aleksandr Șmurnov, dar și membru al echipei lui Alexei Navalnîi, Vladimir Milov, au punctat faptul că Rusia începe să semene din ce în ce mai mult cu un stat fascist, mai ales prin folosirea unor instrumente de propagandă, „educă” în copii spiritul de luptă. Ulterior, în cotidianul american „The New York Times” a apărut o analiză a istoricului american Timothy Snyder, intitulată „Trebuie să spunem asta. Rusia este un stat fascist”, prin care acesta aduce argumente empirice și istorice în susținerea tezei că Rusia lui Putin are, astăzi, un pronunțat caracter fascist.

Noutăţile partenerilor

comentarii: