image
Sursa foto: Profimedia

Israelul, acuzat de un raport ONU că este cauza principală a conflictului cu palestinienii

Ocuparea de teritorii palestiniene de către Israel şi discriminarea populaţiei palestiniene sunt 'cauzele principale' ale tensiunilor repetate şi ale instabilităţii, afirmă o comisie de anchetă mandatată de Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU, informează AFP și Agerpres.

„Concluziile şi recomandările legate de cauzele profunde (ale conflictului, n. red.) indică în imensa lor majoritate spre Israel, ceea ce noi analizăm ca fiind un indicator al naturii asimetrice a conflictului şi al realităţii unui stat care ocupă un altul', scrie preşedinta comisiei, sud-africana Navanethem Pillay, fost Înalt Comisar pentru drepturile omului.

„Încetarea ocupării de teritorii de către Israel, în deplină conformitate cu rezoluţiile Consiliul de Securitate (al ONU), rămâne crucială pentru încetarea ciclului persistent de violenţe', se arată în raport, primul redactat de această comisie.

„Ceea ce a devenit o situaţie de ocupaţie permanentă a fost citat de părţile implicate palestiniene, ca şi israeliene, drept una din rădăcinile tensiunilor repetate, ale instabilităţii şi prelungirii unui conflict, atât în teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv Ierusalimul de Est, cât şi în Israel”, adaugă raportul.

El precizează că documentul a fost prezentat înainte de publicare autorităţilor palestiniene şi celor israeliene. Acestea din urmă nu au reacţionat.

În schimb, în jur de 20 de studenţi şi de rezervişti ai armatei israeliene au manifestat marţi în faţa sediului din Geneva al Naţiunilor Unite împotriva publicării raportului.

Pentru a fi mai convingători, unii manifestanţi s-au deghizat în membri ai mişcării armate palestiniene Hamas, purtând cagule negre şi uniforme militare.

„Noi omorâm civili şi ONU ne protejează”, au scandat ei, în timp ce alţii purtau măşti cu efigia liderului Hamas din Fâşia Gaza, Yahya Sinwar.

Noutăţile partenerilor

comentarii: