Veronica Dragalin, noua șefă Anticorupție? TOP 3 cazuri pentru care este renumită în SUA

Veronica Dragalin a fost desemnată astăzi câștigătoare a concursului pentru funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție. Consiliul Superior al Procurorilor urmează să-i nominalizeze candidatura și s-o propună Procurorului General pentru numirea în funcția de procuroră-șefă a PA. 

Numele Veronicăi Drăgălin a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova în luna mai, după ce a trecut concursul de preselectare pentru noua sa funcție, în timp ce în SUA, numele procurorei adjuncte din districtul central al Californiei este cunoscut publicului larg de circa cinci ani. Presa americană a menționat-o des pe Veronica Drăgălin, în special atunci când a reflectat cazurile de corupție în cadrul Primăriei orașului Los Angeles. Procurorii și agenții FBI au investigat pe parcursul mai multor luni aplicarea sistemului fraudulos numit „pay-to-play”, în care dezvoltatorii imobiliari au plătit bani și au oferit alte beneficii consilierilor orașului. 

Moldova.org îți propune să vezi trei cazuri răsunătoare, la investigarea cărora a participat  Veronica Dragalin. 

Un consilier corupt din Los Angeles, pledează vinovat

La 27 martie 2020, Mitchell Englander, un fost consilier al orașului Los Angeles, s-a prezentat la tribunalul federal pentru a pleda vinovat la acuzațiile de obstrucționare a anchetei publice privind corupția. El a recunoscut că a complotat pentru a împiedica anchetatorii federali să afle despre banii și alte cadouri gratuite pe care le-a primit de la un om de afaceri din California de Sud, care conducea companii asociate cu proiecte mari de dezvoltare. 

Englander a fost consilier din 2011 până în 2018 și făcea parte din Comitetul de planificare și gestionare a utilizării terenurilor, organ care supraveghează proiecte de dezvoltare comercială și rezidențială din Los Angeles. Fostul consilier a recunoscut, între altele, că a acceptat de la un om de afaceri un plic cu bani, în iunie 2017, în timpul unei călătorii în Las Vegas. Plicul conținea 10 mii de dolari – plată pentru camerele de hotel, o mie de dolari sub formă de jetoane la jocuri de noroc în cazinou și 34 de mii de dolari sub formă de băuturi la un club de noapte. Omul de afaceri a plătit, de asemenea, pentru două escorte și ulterior a instruit-o pe una dintre acestea să meargă în camera lui Englander. Mai mult, la un turneu de golf din Palm Springs, Englander a acceptat un plic care conținea 5 mii de dolari de la omul de afacerii. 

La scurt timp după călătorii, Englander a aranjat ca omul de afaceri să-și prezinte afacerea unui prieten de-al său care era dezvoltator. Când omul de afaceri a început să coopereze cu organele de drept, fostul consilier l-a sfătuit pe omul de afaceri cum să mintă și să inducă în eroare agenții FBI și procurorii federali care desfășurau ancheta.

Un jucător ambițios în politica orașului Los Angeles, arestat

La trei luni după ce Mitchell Englander a pledat vinovat, în iulie 2020, un alt consilier al orașului Los Angeles Jose Huizar, descris de presa de peste Ocean drept „un jucător ambițios în politica orașuluii”, a fost arestat de agenții speciali ai FBI sub acuzația federală de racket. Jose Huizar a fost acuzat că a acceptat beneficii ilicite de cel puțin 1,5 milioane de dolari. Consilierul, cu un stagiu de activitate în cadrul Primăriei Los Angeles de 20 de ani, a devenit cea mai vizibilă figură care se confrunta cu acuzații în ancheta federală privind corupția în cadrul primăriei orașului.

Jose Huizar a fost acuzat că a condus o întreprindere criminală în care și-a folosit funcția puternică de la Primărie pentru a solicita și accepta mită și beneficii pentru acțiuni favorabile dezvoltatorilor. Membrii și asociații întreprinderii criminale îl numeau pe Huizar drept „șeful” lor și aveau ca obiective îmbogățirea prin mijloace care includ mită, extorcare și fraudă, dar și promovarea obiectivelor politice 

Plângerea federală îl acuza pe Huizar de încălcarea Legii organizațiilor corupte și influențate de racketiști (RICO). Huizar a reprezentat Consiliul 14, care includea centrul orașului Los Angeles. Totodată, el a fost timp de câțiva ani și președinte al comitetului de planificare și administrare a terenurilor din oraș, poziție pe care a pierdut-o după ce FBI a executat mandate de percheziție la birourile sale din oraș și la reședința personală. În timpul percheziției casei lui Huizar, agenții au confiscat aproximativ 129 mii de dolari în numerar care erau ascunși în dulapul lui.

Filiala unei companii chineze, de acord să plătească mai mult de 1 milion de dolari

Procuratura SUA anunță, în octombrie 2020, că filiala unei companii chineze, înființată în SUA, a fost de acord să plătească o penalizare de 1.050.000 dolari în cadrul unei anchete penale privind plățile de mită către un consilier local și contribuțiile ilegale către alte figuri politice. 

În 2014 compania chineză Shenzhen Hazens a plătit 100 de milioane de dolari pentru  achiziționarea hotelului Luxe City Center din Los Angeles. Sucursala companiei chineze din SUA a anunțat că a planificat o reamenajare masivă a hotelului evaluată la aproximativ 700 de milioane de dolari. Pentru a obține aprobările necesare din partea autorităților locale, filiala companiei „a solicitat ajutorul” consilierului José Huizar. 

Astfel, un angajat al companiei i-a oferit lui Huizar bilete la un concert al Katy Perry, la scurt timp după Huizar a intervenit într-o problemă de conformitate la un hotel deținut de compania chineză. De asemnea, unii angajați au aranjat și au finanțat parțial călătoria familiei Huizar în China. În plus, au oferit contribuții mai multor candidați politici din SUA și au găzduit cu costuri reduse la Luxe Hotel evenimente de strângere de fonduri ale acestora.

După mai multe investigații, organele de drept au încheiat un acord fără urmărire penală pe un termen de trei ani cu filiala companiei chineze,  dar în schimb aceasta din urmă trebuia să achite penalizarea de 1.050.000 dolari în termen de două săptămâni, iar atât filiala  companiei chineze cât și compania-mamă din China să coopereze cu procurorii anticorupție și agenții FBI în ancheta privind corupția publică la Primăria Los Angeles.

Ce a declarat la etapa de preselecție

  • Experiență în investigarea cazurilor complexe cu elemente internaționale

„Am experiență în investigarea cazurilor complexe de corupție, cu elemente internaționale. Înțeleg că mulți bani din țară au fost furați și duși în străinătate. Știu că sunt și persoane care se află acum în străinătate și o să trebuiască ca PA să lucreze cu partenerii externi să aducă banii înapoi, dacă e posibil, și dacă nu e târziu pentru aceasta. Și o să trebuiască să depună eforturile ca să aducă înapoi și oamenii, ca să-i tragă la răspundere pentru schemele pe care le-au comis. Mă voi baza pe experiența mea de a investiga acest tip de cazuri aici în SUA”.

  • Lucru în echipă

„Filosofia mea despre a fi un lider bun este să fii o persoană care lucrează bine în echipă, permament să asculți mai multe puncte de vedere. Mie îmi place să am colegi care nu au aceeași viziune ca și mine, pentru că întotdeauna este bine să existe mai multe puncte de vedere și să ajungi cu bine la sfârșit împreună cu echipa . Dar ca lider trebui să-ți asumi răspundere atunci când iei o decizie și să știi că atunci când ai greșit , tu vei fi persoana care va trebui să răspundă pentru asta, și cred că e o atribuție importantă pentru lider, să-și poată asuma responsabilitatea”.

  • Lupta cu corupția se face de mai multe instituții

„Sunt mai multe instituții în RM, care au responsabilitatea și jurisdicția de a investiga lupta cu corupția, de exemplu CNA sau ANI. Deci, procurorii anticorupție primesc informația din mai multe locuri și au responsabilitatea de a duce dosarele în judecată. Aceasta e un lucru bun, pentru că sunt mai mulți experți în mai multe domenii care lucrează la același gol și rezultat… Eu cred că e important ca liderul PA să aibă o relație bună cu membrii acestor organizații”.

  • Experiența din afara sistemului RM

„Cred că experiența mea, cariera din afara țării e un lucru pozitiv, pentru că vin din afara sistemului, cu niște idei noi. Știu că nu toate lucrurile din sistemul SUA pot fi replicate sau trebuie replicate în RM, dar sper că am idei care să ajute să ridice încrederea poporului în instituția dată. Sunt conștientă că nu am experiența de procuror în RM, deci vor fi lucruri care vor fi pentru mine mai grele. De exemplu în SUA în sistemul care lucrez, codul procesual are 61 de regule de procedură. În Codul procesual al RM sunt peste 560 de articole.. Dar știu că nu o să lucrez de una singură, sunt mulți experți și profesioniști, care au lucrat în sistemul moldovenesc”. 

  • Neîncrederea societății în Procuratura RM 

„Sunt anumite percepții în societate despre procuratură. Este o problemă când în societate există dubii despre ceea ce se întâmplă în procuratură. Una din cele mai mari probleme este inacțiunea. Procurorii din PA sunt persoane cu responsabilitate de a investiga corupția. Deci, PA trebuie să se ocupe cu tragerea la răspundere a tuturor persoanelor care au încălcat legea.  Eu cred că trebuie de prioritizat cazurile care trebuie duse până la sfârșit” 

  • „Legea trebuie aplicată în mod egal”

„Justiția nu este egală, este o problemă de justiție selectivă. Aceasta înseamnă că sunt persoane care nu au fost trase la răspundere sau au fost persoane care au fost abuzate prin  justiție. E un lucru periculos într-o țară democratică. Țara și poporul trebuie să aibă încredere că legea va fi aplicată pentru toți. Legea trebuie aplicată în mod egal”.

Cine este Veronica Dragalin

Veronica Dragalin a absolvit facultatea de biologie şi chimie la Universitatea din Durham, Carolina de Nord, iar apoi facultatea de drept la Universitatea din Virginia. A profesat avocatura în cadrul firmei internaționale de avocatură americană, Jones Day. Ulterior a devenit procuroră adjunctă a Statelor Unite ale Americii în secția de corupție publică și drepturi civile din biroul procurorului american din districtul central al Californiei.

 Aceasta vorbește limbile română, engleză, spaniolă, rusă, italiană, germană.

Are experiență în urmărirea penală a peste 300 de cazuri federale, inclusiv prezentări în fața „grand jury”, rechizitorii, percheziții, interceptări telefonice, instanțe de judecată, acorduri de recunoaștere a vinovăției, audieri de sentință.

Veronica Dragalin este fiica Elenei Dragalin, fondatoarea organizației Moldova AID, precum și a organizației Moldovan-American Convention.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.