Alertă totală! Șoferii de tir „prăjiți” în camioane. Unde sunt cele mai mari cozi

07 Iun. 2022, 13:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Iun. 2022, 13:40 // Actual //  Lupu Eduard

La vamă se formează rânduri de 5-6 kilometri, informează șeful Vămii. Responsabilii regionali au precizat care sunt impedimentele fluidizării traficului, referindu-se inclusiv la probleme de infrastructură pe partea română.

„La un simplu calcul, dacă traversează frontiera pe la Leușeni în mediu 250 de camioane pe zi. Un kilometru reprezintă 40-50 de camioane. Dacă înmulțim, vedem că sunt 5-6 kilometri. Din acest motiv sunt aceste cozi mari”, a precizat șeful Vămii, Igor Talmazan, citat de realitatea.md.

Bunăoară, la Giurgiulești angajații români ai ANSA lucrează timp de 12 ore. Colegii lor din Republica Moldova sunt la datorie non-stop, conform responsabililor.

Timp de 24 de ore, la Leușeni au intrat în Republica Moldova 321 de camioane și nu sunt rânduri, însă la ieșirea din țară staționează peste 200 de camioane.  La Sculeni, la fel, se atestă rânduri. Au intrat 104 de camioane, au fost perfectate actele pentru ieșire la 81, iar 150 stau în rând pentru a trece controalele.

Pe de altă parte, la hotarul de la nordul țării infrastructura din Republica Moldova permite capacități mai mari de control. Problema persistă pe partea română, unde infrastructura este precară și drept urmare există limite de greutate pentru vehicule.

Responsabilii au precizat că rândurile vor exista, însă Serviciul Vamal încearcă să le fluidizeze. În același timp, printre soluțiile pe care le propune Republica Moldova se numără crearea punctele de vămuire comună, dar și sincronizarea capacităților punctelor de control.

Anterior, transportatorii din țara noastră au adresat o scrisoare președintei, prim-ministrei și ministrului Infrastructurii. Ei cer ca problema să fie discutată și soluționată la nivel înalt, de către conducerea Republicii Moldova și cea a României.

Oficialii din Republica Moldova și România au confirmat luni că problema se atestă pe partea cealaltă de hotar. După ce Realitatea a abordat subiectul, presa de peste Prut a vizitat punctele vamale amplasate pe partea română, iar șoferii și angajații le-au confirmat că problema persistă și s-a acutizat.

Șoferii camioanelor care transportă marfă se confruntă de mai mult timp cu faptul că trebuie să aștepte ore în șir la vamă, însă problema s-a intensificat după izbucnirea războiului din Ucraina. Anterior timpul estimat pentru controale era de circa 48 de ore, însă după izbucnirea războiului din Ucraina a ajuns la 4-5 zile.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

În urma apariției imaginilor în presă cu o casă construită pe acoperișul unui bloc de locuit, Pretura sectorului Centru aduce următoarele precizări. Conform informațiilor furnizate de autoritățile locale, casa respectivă a fost construită în anul 2016.

În ceea ce privește construcția ilegală, autoritatea publică locală a sesizat Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică încă din anul 2020. Inspectoratul este responsabil de verificarea legalității și a disciplinei în construcții.

Deși autoritățile locale au sesizat problema, conform prevederilor legale, nu pot întocmi procese-verbale contravenționale pentru astfel de situații, deoarece construcția anexelor, balcoanelor, copertinelor sau transformarea acoperișurilor care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative intră sub incidența competenței Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției.

În acest context, examinarea și gestionarea cazului sunt de competența Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției, care vor lua măsurile necesare în conformitate cu legea.

Imaginea cu casa construită pe un bloc de locuit din Capitală u fost distribuite pe internet.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău