Mariupol s-a transformat într-o bombă epidemiologică. Duhoarea morții a pus stăpânire pe oraș

07 Iun. 2022, 15:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Iun. 2022, 15:52 // Actual //  Lupu Eduard

Ocupat de ruși, după luni de rezistență îndârjită, Mariupolul, altă dată un oraș cochet de la Marea Azov, a devenit o ruină. Cele mai mari probleme cu care se confruntă sunt mirosurile pestilențiale dar și posibilele focare de infecție. Centrele comerciale au fost transformate în morgi în care sunt depozitate cadavrele, iar pe străzi s-au adunat munți de deșeuri. Ca să respire aer curat, puținii localnici care au mai rămas în zonă s-au mutat pe malul mării. Aici aerul sărat, din larg, este mai respirabil decât cel din oraș.

Orașul Mariupol a fost transformat într-o ruină de invadatorii ruși care au bombardat, fără a alege, cartiere rezidențiale, școli infrastructură militară. După luni de rezistență îndârjită, ultimii luptători ucraineni s-au predat, iar luptele au încetat. În loc, în orașul transformat în câmp de război au rămas, în loc, munți de deșeuri pe străzi, cadavre sub dărâmături și case în ruine.

Iar cea mai mare problemă cu care se confruntă orașul, acum, după încetarea luptelor este duhoarea de nesuportat. Căldura verii face ca aceasta să fie și mai insuportabilă, astfel că localnici care au mai rămas în oraș încearcă să se protejeze. Greu, foarte greu, dat fiind că mirosurile pestilențiale îi înconjoară de peste tot. Duhoarea vine din dărâmături sub care se mai află resturi de oameni și de animale care au intrat în putrefacție, dar și de la munții de gunoaie din mijlocul străzilor.

În Mariupolul cucerit de invadatorii ruși, caracteristic este mirosul de moarte, din ce în ce mai intens ca urmare a creșterii temperaturilor. Declarația a fost făcută de consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriușcenko, pe Telegram, după cum relatează corespondentul Ukrinform.

„Mariupol. Cel mai dificil lucru este să acoperi mirosul… Depozitele de deșeuri amenajate în mijlocul orașului. Morgile din centrele comerciale. Morții de sub dărâmături”, a scris Andriușcenko, conform sursei citate.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău