(podcast) Profesorul Alex Leahu: „Noi niciodată nu întrebăm copiii ce vor să învețe la școală”

Alex Leahu

Sistemul educațional din Moldova se confruntă cu o lipsă majoră de feedback din partea elevilor. Mai mult, în majoritatea școlilor copiilor nu li se dau opțiuni de cursuri sau materii care ar ajuta la dezvoltarea lor multilaterală, susține Alex Leahu, profesor de Matematică, podcaster și trainer la „Clasa Viitorului”.

Acesta a declarat în cadrul podcastului „Mai Departe” cu Artur Gurău că mulți profesori vin nemotivați la muncă, iar atitudinea lor se răsfrânge asupra elevilor.

„În educație, ca și în mediul corporativ, trebuie să vorbești cu beneficiarii tăi. Beneficiarii tăi sunt copiii. Noi niciodată nu am întrebat copilul: «E bine așa? Tu vrei să înveți asta?», noi totul facem între profesori. Există consilii de elevi, dar ele parcă trăiesc în lumi paralele, nu sunt luate în considerație. Eu vorbesc la general. Sunt și cazuri particulare de succes. Vorbind despre disciplinele opționale, pot să învețe religia și educația ecologică. La facultate e la fel. Mulți profesori vin la școală doar pentru că trebuie să-și ia salariu”, a spus Alex Leahu la podcast.

Profesorul crede că elevii sunt dornici să învețe și lucruri care i-ar ajuta să își descopere talentele și să obțină cunoștințe cu adevărat necesare timpurilor în care trăim. „Singura șansă a copiilor este că noi avem opțiuni alternative după ore și ei compensează ceea ce nu obțin la școală. Un copil de clasa a 6-a, de exemplu, nu obține note bune la română și matematică, dar tu nu știi ce învață el după ore și cum poate deveni ulterior ministru pe digitalizare”, a mai declarat Alex Leahu la podcastul „Mai Departe” cu Artur Gurău.

El a venit și cu soluții în acest caz. „Trebuie să fie făcută o evaluare obiectivă a profesorilor, dar să nu fie penalizați. La noi e făcut așa că noi controlăm ce e rău și dăm peste cap. Nu! Dacă vrem să însănătoșim acest organism foarte mare și cu multe celule, trebuie să îl ajutăm. Dacă evaluezi ceva și vezi că nu e ok, atunci trebuie să aflăm cum putem să ajutăm, să venim cu soluții”, a adăugat Alex Leahu.

Ediția video a podcastului „Mai Departe” cu discuția dintre Artur Gurău și Alex Leahu o puteți urmări mai jos.

Discuția pe larg o puteți asculta în variantă audio pe Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music, Audible dar și pe alte platforme de audio streaming.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente