Ina Saşco, absolventă a Şcolii Masterale din cadrul ASEM, a studiat procesul de organizare a comerțului en-detail

ASEM
Foto: ASEM

Ina Saşco este absolventă a Şcolii Masterale de Excelenţă în Economie şi Business din cadrul ASEM. Tânăra a studiat procesul de organizare a comerțului en-detail și expertiza calității untului de vacă comercializat pe piața de consum a Republicii Moldova.

A fi student sau studentă la programul de master ,,Comerț și expertiza mărfurilor în activitatea vamală”, implică multă muncă, efort intelectual, dezvoltare continuă și ambiție, spune proaspăt absolventa Şcolii Masterale de Excelenţă în Economie şi Business a ASEM, Ina Saşco. Studenta a ales pentru susţinerea tezei de master, spre cercetare tema: ,,Studierea procesului de organizare a comerțului en-detail și expertiza calității untului de vacă comercializat pe piața de consum a Republicii Moldova’’, conducătoarea științifică fiind Calmâș Valentina, conf. univ. dr.

„Astăzi, când mi-am atins scopul de a obține studii superioare complete, în cadrul ASEM, înțeleg că nu am dat greș în alegerea pe care am făcut-o, alături de un colectiv profesoral calificat și colegi prietenoși. Specialitatea aleasă de mine, o recomand ferm studenților care finalizează studiile de licență și care își doresc un viitor strălucitor. Aici am avut posibilitatea de a studia următoarele discipline: Organizarea activității vamale, Managementul calității, Expertiza mărfurilor în vamă, Identificarea falsificărilor mărfurilor și protecția consumatorului, Managementul siguranței alimentului, Dreptul comercial internațional, Nutriția rațională și asigurarea inofensivității alimentelor”,  spune Ina Saşco.

Tema de cercetare abordată în cadrul tezei de master se încadrează în domeniile prioritare de cercetare stabilite la nivel național și internațional în ceea ce ține de conceptul alimentelor sigure pentru nutriția persoanelor.

Despre unt și importanța acestuia în alimentație se știa de aproximativ 5 000 ani în urmă. Istoria untului, ne vorbește că acest produs de multe ori lupta pentru renumele său și buna reputație, totul din cauza apariției margarinei, care în mod greșit se considera mai sănătoasă decât untul.

Deoarece untul este în top 10 produse des falsificate, în cadrul părții practice a fost examinat untul comercializat în Republica Moldova, efectuându-se expertiza informațională, cantitativă și calitativă (examenul organoleptic, analiza fizico-chimică și expres microscopică). Ca obiect de studiu în expertiză au servit nouă tipuri de unt (patru produse în Republica Moldova și cinci produse de import).

În rezultatul cercetărilor practice și teoretice, s-a concluzionat că toate rezultatele obținute în urma expertizelor efectuate, demonstrează că untul comercializat de pe piața municipiului Chișinău este de o calitate dubioasă.

Prin urmare, pentru înlăturarea neconformităților, masteranda Ina Saşco a venit cu câteva recomandări:
# Pentru organele guvernamentale de resort – înăsprirea amenzilor prin lege a producătorilor și furnizorilor neonești.
# Statul Republicii Moldova ar trebui să susțină și să încurajeze modernizarea întreprinderilor de producție a laptelui și produselor lactate.
# Publicarea în mass-media de către organele de control a articolelor cu rezultatele obținute în urma expertizei produselor etc.

Acest material a fost scris și redactat de echipa ASEM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #promoASEM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente