image
Sursa foto: Profimedia

Misiunea DAVINCI a NASA va pătrunde adânc în atmosfera densă și toxică a planetei Venus

În cadrul viitoarei misiuni DAVINCI a NASA, o sondă va coborâ prin atmosfera densă și toxică a planetei Venus până la suprafața acesteia la mijlocul anului 2031. Odată lansată, aceasta va fi prima misiune care va studia planeta Venus folosind atât zboruri ale navelor spațiale, cât și o sondă de coborâre. Laboratorul zburător de chimie analitică va măsura pentru prima dată aspecte critice ale sistemului atmosferic-climateric masiv al lui Venus.

Nava spațială a misiunii DAVINCI (CRIS) are la bord două instrumente care vor studia norii planetei și vor cartografia zonele înalte ale acesteia în timpul zborurilor. Apoi va lansa o mică sondă de coborâre echipată cu cinci instrumente care vor furniza o serie de noi măsurători de foarte mare precizie în timpul căderii sale pe suprafața infernală a planetei Venus.

„Acest ansamblu de date privind chimia, mediul și imagistica de coborâre va contura o imagine a atmosferei stratificate a planetei Venus și a modului în care aceasta interacționează cu suprafața în munții din Alpha Regio, care are o suprafață de două ori mai mare decât Texasul. Aceste măsurători ne vor permite să evaluăm aspectele istorice ale atmosferei, precum și să detectăm tipuri speciale de roci de la suprafață, cum ar fi granitele, căutând în același timp trăsături de peisaj care ar putea să ne vorbească despre eroziune sau alte procese de formare” , a declarat Jim Garvin, cercetător principal al DAVINCI de la Centrul Goddard Space Flight Center al NASA din Greenbelt, Maryland.

Noutăţile partenerilor

comentarii: