image
Sursa foto: captură Jurnal TV

Deputat PAS: Dacă devierile nu depășesc un anumit plafon, nu ar trebui să fie majorat tariful la energia electrică

Tariful la energia electrică nu ar trebui să fie majorat, dacă ANRE va stabili că devierile nu depășesc un anumit plafon, a declarat deputatul PAS Radu Marian la „Ora Expertizei”, făcând referire la solicitarea Premier Energy privind creșterea tarifului cu peste 20 la sută.

„Suntem afectați de tot felul crize, și de criza energetică din toamnă, și de creșterea globală a prețurilor, și de războiul început de Putin în Ucraina, care a afectat tot ceea ce ține de prețuri. Urmează ANRE să facă calculele. Dacă devierile nu depășesc un anumit plafon, nu ar trebui să fie majorat tariful la energia electrică”, a menționat legislatorul PAS.

„Înainte de a se lua o decizie la formarea tarifului, aceasta trebuie clarificată. […] Nu aș vrea să mă dau azi cu părerea dacă prețul este mare sau este mic, dar vreau să văd câte scheme lucrează în tot acest sistem energetic. Să nu mai vorbesc despre ce se face la această companie – acolo e jale”, afirmă Tudor Șoitu,expert în energetică și ex-mebru al Curții de Conturi, membru al Partidului Schimbării.

„Prețul energiei crește de la 55 dolari pentru un MW/h la 59 dolari, în timp ce doamna prim-ministră, săptămâna trecută, a promis că nu va fi majorat tariful la energia electrică. Majorările prețurilor la gaz, la carburanți, la energia electrică fac ca toate majorările la pensii și ajutoare sociale să se ducă pe apa sâmbetei. Pentru a face aceste majorări, este nevoie ca guvernarea să vină și cu majorări de salarii și indexarea prețurilor”, consideră politicianul Oleg Cernei.

„Cred că trebuie să pornim întotdeauna de la costul de producție. În momentul în care costul de producție al energiei este de 39 de dolari pentru un MW/h, iar noi plătim câte 59,9 dolari și spunem că este „mană cerească”, atunci cine sunt proștii?”, a adăugat fostul deputat Alexandru Petcov.

„Noi, cetățenii Republicii Moldova, pentru a-i susține și pe cei din Transnistria, plătim nu se știe pentru ce și de câte ori mai mult. Noi nu avem încă certitudinea că nu am plătit toată iarna gazele pentru Transnistria. Noi nu știm de ce fug prețurile în sus. Noi nu înțelegem de ce în Ucraina prețurile sunt mai mici. Contractul negociat cu Gazprom-ul periclitează securitatea energetică a RM, acesta a adus populația Moldovei într-o sărăcie de nedescris”, a opinat și jurnalistul Ion Terguță.

Precizăm că „Premier Energy” a cerut autorității de reglementare în energetică ajustarea tarifului pentru consumatorii casnici de la 2,17 lei la 2,71 de lei pentru un kilowatt/oră. Asta înseamnă o creștere cu 20%. Prețurile majorate ar urma să fie aplicate din 1 iunie.

Noutăţile partenerilor

comentarii: