Secretariatul Comunității Energetice apreciază pozitiv evoluțiile promovate de ANRE pe piața energiei electrice

Recent, Secretariatul Comunității Energetice a emis un comunicat privind intrarea în vigoarea a Regulilor Pieței de Energie Electrică în Republica Moldova, elaborate și aprobate de ANRE în strictă conformitate cu standardele internaționale. Reproducem mai jos traducerea acestui comunicat:

Foto: anre.md

Republica Moldova face un pas decisiv pentru aderarea la standardele europene de comercializare a energiei electrice. Procesul de integrare cu piața din Ucraina merge înainte

Începând cu 1 iunie, în Republica Moldova au intrat în vigoare Regulile Pieței de Energie Electrică. Aceste reguli stabilesc mecanismul de echilibrare care oferă condiții echitabile pentru toți actorii de pe piață și posibilități de interconectare cu Ucraina. Aceste reguli stimulează concurența și securitatea de aprovizionare, atenuând dependența Moldovei de o sursă dominantă de energie electrică.

În aceeași zi, a intrat în vigoare acordul privind decontările financiare a devierilor neintenționate de energie electrică între OST Moldelectrica și Ukrenergo. Acesta este rezultatul aderării Ukrenergo la mecanismul centralizat ENTSO-E pentru decontarea financiară a devierilor intenționate și neintenționate FSkar, o condiție importantă pentru viitoarele schimburi comerciale.

Ukrenergo va efectua decontarea devierilor neintenționate pentru întregul sistem Ucraina-Moldova (inclusiv devierile din sistemului moldovenesc).

În plus, în data de 2 iunie, Moldelectrica și Ukenergo au convenit asupra unui contract de furnizare de energie electrică de urgență, care întărește această cooperare și asigură securitatea aprovizionării cu electricitate a Republicii Moldova.

Secretariatul Comunității Energetice va sprijini în continuare autoritățile şi companiile din Republica Moldova în procesul de integrare în piața de energie electrică de tip european.”


// console.log('no ads situation')