„Se caută soluții”. Grosu și omologul român, despre cozile de la vamă: „Sunt mărfuri şi de tranzit, care vin din Ucraina, se va crea un coridor verde”

Autoritățile caută soluții pentru a debloca situația de la unele puncte de frontieră, unde s-au format cozi imense de camioane. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat că problema a fost pusă în discuție la întâlnirea cu omologul său român, Marcel Ciolacu. „Cunoaștem problema, deja autoritățile deja muncesc să găsească o soluție, am spus cum vedem noi lucrurile, colegii români, într-un timp proxim vom veni cu soluție pentru a fluidiza traficul de mărfuri”, a spus Grosu, în cadrul unei conferințe de presă. Și oficialul român s-a expus pe acest subiect.

Foto: colaj

„Există un blocaj și feroviar, o să am discuție și cu domnul prim-ministru și ministrul de Interne, Sorin Grindeanu, deja au găsit anumite soluții în zona Galațiului și vom fluidiza cât mai repede.

Știți, sunt mărfuri şi de tranzit care vin din Ucraina. Unii transportatori nu întotdeauna pot obține toate actele necesare în Ucraina şi este necesar o perioadă de control, dar se va crea un coridor verde ca acest tranzit să fie cât mai facil, pentru că este o nouă armă a lui Putin, ameninţarea cu o criză mondială alimentară. Noi avem obligația de a ieși din această nouă logică creată de Putin”, a spus Ciolacu.

În această sâmbătă, la mai multe posturi vamale nu funcționau sistemele Informaționale pentru controlul și procesarea camioanelor.

Ieri, la primele ore ale dimineții, a fost aceeași problemă. Serviciul Vamal anunța că în Republica Moldova se creează rânduri de camioane ce așteaptă să treacă spre zona de control în posturile vamale spre partea română.

Unui șofer de TIR moldovean în vârstă de 62 de ani i s-a făcut rău în timp ce aștepta să treacă de controlul din vama Albita și, deși un echipaj medical solicitat prin 112 l-a preluat, l-a adus la spitalul Huși, iar apoi s-a încercat transferul cât mai urgent la Iași, bărbatul a decedat în autospecială, pe la jumătate de drum.


Pub