Dosarul de la Cahul. Procurorii: Fosta vicepreședintă a raionului „a refuzat să facă declarații” în cadrul audierilor

Ex-vicepreședinta raionului Cahul, Valentina Șevcenco, a fost audiat la data de 3 iunie de procurori pentru abuz de serviciu. Șevcenco „a refuzat să dea declarații” în cadrul acestora, precizează Procuratura Anticorupție.

Foto: ziuadeazi.md

„Cauza penală în care este vizat fosta președintă a raionului Cahul a fost pornită pe faptul că factorii de decizie ai Consiliului raional Cahul au admis executarea lucrărilor la Secția boli infecțioase a Spitalului raional Cahul în sumă de 290.000 lei, evitând condițiile obligatorii prevăzute de legea cu privire la achiziții publice. Ulterior, pentru a da un aspect legal au contractat și imediat după au achitat suma de 290.000 lei, cu toate că lucrările în mare parte au fost executate în anul precedent și nu corespund volumelor și calității necesare conform contractului.

În cadrul audierii, ex-vicepreședinta raionului Cahul a refuzat să dea declarații”, informează Procuratura Anticorupție.

Totodată, în privința acesteia a fost luată obligarea de a se prezenta la organul de urmărire penală, precizează procurorii.

Președintele raionului Cahul, Marcel Cenușa, învinuit în dosarul licitațiilor trucate a fost demis. O astfel de decizie a fost luată la data de 16 mai de Consiliul raional Cahul. Totodată, a fost demisă și vicepreședinta raionului, Valentina Șevcenco. Partidul Socialiștilor a venit cu o reacție, după ce în locul lui a fost numit un consilier raional PAS. „Guvernarea și-a dat jos masca și a arătat întregii țări cum își promovează interesele politice prin abuz, ilegalități și inventarea dosarelor penale cu puternic iz politic”, menționează PSRM într-un comunicat.

Ofițerii Direcției generale Sud a CNA și procurorii anticorupție l-au recunoscut, în calitate de bănuit pe vicepreședintele raionului Cahul în dosarul licitațiilor trucate, în urma cărora bugetul local ar fi fost prejudiciat cu 1 milion de lei. Acesta este cercetat penal pentru abuz în serviciu, comis în interesul unei întreprinderi, care ar fi câștigat una din licitații prin eludarea legislației. În prezent, bănuitul este urmărit penal în stare de libertate.

Nouă persoane din Cahul au fost reținute de către procurorii din oficiul Sud al Procuraturii Anticorupție și ofițerii CNA în cadrul mai multor cauze de corupere pasivă, activă și abuz de serviciu. Printre cei reținuți s-au numărat președintele raionului Cahul, primarul comunei Moscovei, șeful și un angajat al direcției Construcții din cadrul Consiliului raional, un specialist al direcției Achiziții publice, dar și 4 reprezentanți ai unor agenți economici. Aceștia sunt învinuiți că ar fi prejudiciat bugetul raional cu peste 1 milion de lei, în urma unor achiziții trucate.

La Cahul, în fața clădirii Procuraturii raionale, a avut loc un protest în apărarea președintelui raionului Cahul, Marcel Cenușă, care a fost reținut înainte de Centrul Național Anticorupție. La miting au participat deputați din fracțiunea blocului Comuniștilor și Socialiștilor, consilieri raionali, conducerea organizației teritoriale Cahul a PSRM. Participanții la miting au scandat: „Vrem o justiție corectă!”, „Nu represaliilor politice!”, „Nu fărădelegilor!”.


Pub