Kuleba: Nu vă încredințați în promisiunile lui Putin despre deblocarea portului Odesa

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, avertizează comunitatea internațională „să nu aibă încredere în promisiunile lui Vladimir Putin de a debloca rutele comerciale maritime din Marea Neagră, inclusiv portul Odesa, pentru a permite exportul de cereale”, transmite digi24.ro.

Foto: Profimedia Images

Vladmir Putin a declarat într-un interviu că Ucraina ar putea folosi porturile Mikolaiv și Odesa pentru a face exporturi de alimente, promițând că Moscova nu va profita de scoaterea minelor din zona maritimă pentru a lansa atacuri dinspre mare.

„Putin spune că nu se va folosi de rutele comerciale pentru a ataca Odesa. Este același Putin care, cu câteva zile înainte de a lansa invazia masivă din țara noastră, le spunea cancelarului german Scholz și președintelui francez Macron că nu va ataca Ucraina. Nu putem avea încredere în Putin, cuvintele sale sunt goale”, a scris Dmitro Kuleba pe Twitter.

Ankara și Moscova vor asigura un coridor pentru cereale din Odesa, scrie Izvestie. Cele trei state ar fi convenit asupra unei scheme pentru exportul de cereale din portul Odesa. Potrivit acesteia, în apele teritoriale ale Ucrainei, armata turcă va fi angajată în deminare, tot aceasta va escorta și navele în apele neutre.

Acum trei zile, președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a anunțat că țara este dispusă să permită tranzitul cerealelor ucrainene către porturile de la Marea Baltică pe teritoriul său, însă cu condiția că vor fi ridicate restricțiile de livrare a mărfurilor bieloruse prin aceleași porturi.

La sfârșitul lunii mai, Rusia a spus că este gata să deschidă coridoare umanitare pentru a debloca exportul de cereale ucrainene pe mare, dar Kievul trebuie să asigure deminarea porturilor. „În general Moscova este pregătită pentru dialog cu toate părțile interesate în rezolvarea crizei alimentare, dar este nevoie de o abordare complexă a subiectului”, a declarat ministrul de Externe rus, Andrei Rudenko.

Anterior, Kremlinul a cerut revizuirea sancţiunilor impuse țării de UE și SUA pentru a debloca accesul în porturile ucrainene de la Marea Neagră, drept răspuns la apelul ONU. Viceministrul de Externe al Federației Ruse, Andrei Rudenko, a menționat că „pentru a soluționa criza alimentară din lume trebuie să fie ridicate sancțiunile care împiedică liberul comerț”.

Directorul Programului Alimentar Mondial, David Beasley, i-a adresat anterior un apel președintelui rus, Vladimir Putin, să deblocheze porturile ucrainene: „Dacă mai ai un pic de inimă, te rog deschide aceste porturi!”, i-a transmis responsabilul ONU liderului de la Kremlin, potrivit Reuters.


Pub