PCRM, indignat de declarațiile oficialului român la Chișinău: Grosu a acceptat această umilință a statalității țării ca pe un fapt împlinit

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova condamnă „declarațiile provocatoare ale lui Ion-Marcel Ciolacu, șeful Camerei Deputaților din România, care au pus sub semnul întrebării neutralitatea, suveranitatea și independența Republicii Moldova”. În acest context, PCRM consideră că „România nu a abandonat planurile sale revanșiste pentru Moldova suverană și se așteaptă să profite de situația politico-militar dificilă din regiune, pentru a le implementa. Așa cum a făcut în 1918” și cere Bucureștiului să vină cu scuze oficiale.

Foto: IPN/Elena Covlenco

„La o întâlnire cu Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, înaltul oficial de la București a spus că România este un scut militar pentru Moldova și „așa ar trebui să fie”. Caracteristic este faptul că prezumțiosul deputat român nu a primit nici cea mai mică ripostă de la președintele parlamentului moldovenesc, care, evident, a tratat ca pe ceva obișnuit declarațiile acestuia, care au avut drept scop înjosirea statalității țării noastre.

Comuniștii moldoveni califică astfel de declarații din partea Bucureștiul oficial drept un factor de pregătire a opiniei publice pentru o eventuală intervenție militară în Moldova.

Evident, România nu a abandonat planurile sale revanșiste pentru Moldova suverană și se așteaptă să profite de situația politico-militar dificilă din regiune, pentru a le implementa. Așa cum a făcut în 1918.

Este evident că planurile de a organiza o ședință comună a organelor legislative din Moldova și România, care nu are precedent mondial în cooperarea interparlamentară, sunt legate de dezvoltarea acestor idei provocatoare.

PCRM cere autorităților moldovenești să dezavueze imediat declarațiile Președintelui Camerei Deputaților a României, iar Bucureștiul este obligat să-și ceară scuze pentru umilirea suveranității și neutralității Republicii Moldova”, se menționează într-un comunicat remis de PCRM.

Președintele Camerei Deputaților a Parlamentului României, Marcel Ciolacu, a declarat că țara noastră nu are nevoie de ajutorul militar român, mai ales având în vedere statutul de neutralitatea prevăzut de Constituția RM. Totodată, acesta spune că „este nevoie de securizarea frontierelor, cu beneficii pentru întreaga Europă”.


Pub