Ceban acuză deputați și miniștri PAS de „lobby pentru petroliști și Energocom”: Voi sesiza Parlamentul, Guvernul și Procuratura să verifice

Primarul general, Ion Ceban, acuză deputații și miniștri PAS de „lobby pentru petroliști și Energocom”. Totodată, „va sesiza Parlamentul, Guvernul, Procuratura Generală și CNA pentru a verifica interesele personale a unor grupuri, privind livrarea energiei electrice către Republica Moldova”, a declarat Ceban la ședința operativă a serviciilor municipale.

Foto: colaj

„Voi sesiza Parlamentul, Guvernul, Procuratura Generală, CNA. Asta, cu riscul să îmi fie trimise controale noi. Energocom a semnat un contract de achiziție a 30% din necesarul de curent electric pentru luna mai cu o companie din Ucraina. Este vorba despre firma Ukrhydroenergo care va începe livrările de energie din data de 12 mai.

S-a negociat direct cu companii producătoare de energie electrică din Ucraina, solicitându-se oferte pentru furnizarea a 30% din consumul necesar. Conform condițiilor contractuale, la solicitarea părții ucrainene, prețul de achiziție pentru acest contract este un secret comercial și nu poate fi divulgat. La sfârșitul lunii aprilie, Energocom a semnat un contract de achiziție cu Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, la prețul de 59,5 dolari/ MWh. Aceasta și-a asumat să asigure 70% din necesarul de energie electrică pentru luna mai.

În același timp, la încheierea de către Energocom a contractului de achiziție a 30% din necesarul de curent electric pentru luna mai cu o companie din Ucraina, trebuiau respectate cerințele cu privire la energia electrică care prevede că furnizorii achiziţionează energie electrică pe piaţa contractelor bilaterale sau pe piaţa organizată de energie electrică, cu respectarea condiţiilor stabilite de legea citată, inclusiv ținând cont de statutul prioritar al energiei electrice produse de centralele electrice de termoficare urbane şi al energiei electrice de la centralele electrice eligibile care produc din surse regenerabile de energie.

Adică, prioritate în cazul achiziționării energiei au companiile producătoare de energie electrică produsă în Republica Moldova. Totodată, referitor la suspiciunea trucării licitațiilor au fost expuse opinii în mijloacele de informare în masă, precum și a fost sesizată implicit și ANRE.

Astfel, anularea licitației privind achiziționarea energiei electrice de către RM, prin intermediul întreprinderii Energocom favorizarea companiei Августа, chiar dacă aceasta, de rând cu altele două – „Tet Group”, „Artlex Energy” nu au corespuns criteriilor din caietul de sarcini, neavând experiența de furnizare a energiei electrice în ultimele 24 luni, este inadmisibilă. Potrivit unor surse, această compania ar aparține unor actori, foști politicieni care ar avea interese din această licitație.

Totodată, ANRE a fost informată despre faptul că nici o companie din cele care au participat la licitația organizată de Energocom pentru asigurarea cu energie electrică în lunile mai și iunie, nu a fost gata să asigure 100% din necesarul de curent”, a menționat Ion Ceban.

Ion Ceban, a mai acuzat deputații PAS de „lobby în folosul petroliștilor și modificarea inadecvată a legislației în domeniul carburanților”. Astfel, edilul a menționat că va depune o sesizare la Parlament, Guvern, Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție „cu privire la monopolurile de pe piața petrolieră, modificări foarte des la legislație care sunt cu semne de întrebare”.

Analistul economic Veaceslav Ioniță a criticat dur inițiativa lansată public de PAS de modificare a legii privind piața produselor petroliere nr.461/2001. Potrivit lui, „acest proiect de lege are un singur scop: să scoată sub reglementare un segment important al pieței produselor petroliere”, ceea ce va distruge micii importatori și va servi intereselor doar unor jucători din domeniu.

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco a venit cu o reacție, după criticile aduse de expertul economic, Veaceslav Ioniță pe proiectul de lege pus în discuții publice ce prevede unele relaxări pe piața petrolieră.

ANRE a sprijinit proiectul pentru modificarea Legii privind piața produselor petroliere.

Parlamentul a aprobat, în prima lectură, proiectul de modificare a Legii privind piața produselor petroliere, elaborat în vederea înlăturării carențelor existente în legislația în vigoare care generează situații de risc.

Transportatorii se declară împotriva liberalizării pieței cu ridicata și a continuării aplicării formulei ce conține marja comercială specială, în contextul în care Parlamentul a aprobat, în prima lectură, proiectul de modificare a Legii privind piața produselor petroliere. În acest sens, Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto a înaintat și un demers comun prim-ministrei Natalia Gavrilița, viceprim-ministrului Andrei Spînu, președintelui Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe, dar și deputaților care au elaborat proiectul de lege, cu propunerea de a include mai multe amendamente.

Partidul Șor îl acuză pe deputatul PAS, Radu Marian că s-ar face vinovat de scumpirea benzinei și motorinei. Asta pentru că anume el este autorul modificărilor Legii privind piața produselor petroliere, care au dus la scumpirea de aproape două ori a carburanților. Pliante cu imaginea lui Radu Marian și informații despre prevederile proiectului de lege pe care l-a elaborat au fost împărțite șoferilor, la mai multe benzinării din Chișinău, în cadrul unui flashmob organizat de Partidul Șor.

Liderul de onoare al PSRM, Igor Dodon, spune că legea pieței petroliere, elaborate de PAS trebuie anulată, la fel și accizele la benzină și motorină, cel puțin pentru o perioadă. Asta în contextul în care prețurile la carburanți continuă să crească.


Pub