Fii un tătic cool. De Ziua Copiilor Moldovan National Youth Orchestra susține tații să petreacă timp cu copiii lor

De Ziua Copiilor, centrul Capitalei a fost inundat de muzică și râsetele a zeci de copii. Tradițional, de 1 iunie, părinții pun pe pauză grijile cotidiene pentru a sărbători alături de copiii lor. În ajutor le-a venit Moldovan National Youth Orchestra, organizând un concert în care a interpretat cântecele și melodiile din cele mai iubite desene animate. Muzica din „Tom & Jerry”, „The Lion King”, „Frozen”, „Aladdin” și alte aproape 20 de desene animate și filme îndrăgite de cei mici și cei mari, au fost interpretate de orchestra dirijată de Andriano Marian. Cei mici nu stăteau locului: făceau curse de alergat printre spectatori, dansau desculți pe muzica clasică interpretată de orchestra MNYO sau desenau cu creta colorată pe asfalt. Între timp, mamele și tații păreau să fi uitat de griji, iar pentru o clipă deveneau și ei copii, alăturându-se jocurilor odraslelor lor. 

Ediția din acest an a concertului, „Tătici cool”, și-a propus să promoveze implicarea taților în educația copiilor. Anume cu ei am discutat pentru a afla cum se implică în creșterea și îngrijirea copiilor lor.

Dumitru

Dumitru alături de soția și fetița lor ascultă cu zâmbetul pe buze melodia interpretată de Valeria Pașa, acompaniată de Moldovan National Youth Orchestra. Imediat ce răsună ultimul acord, întreaga familie aplaudă cu forță. Micuța Regina este fascinată de cântecul din desenul animat „Frozen”, preferatul ei. „Căutam unde am putea petrece timpul cu familia de Ziua Copilului și am găsit acest concert. Fetiței noastre îi plac mult desenele animate, așa că am înțeles că nu putem rata concertul”, spune Dumitru. Regina, așa o cheamă pe fiica lui, este unicul copil în familie. „Eu învăț foarte multe din timpul petrecut cu copilul, este cel mai bun mod în care pot valorifica timpul liber”, spune Dumitru. El încearcă să-i ofere educație fiicei sale prin diverse activități realizate împreună, dar în special prin jocuri educative. De nelipsit sunt și plimbările în natură alături de familie. „După ce o luăm pe Regina de la grădiniță mergem prin parc sau pur și simplu ne urcăm în mașină și mergem undeva”, spune Dumitru. 

Sergiu

Sergiu a venit la concert alături de soție și cei trei copii ai lor. În brațe îl ține pe năzbâtiosul Luca, mezinul familiei, care tot încearcă să-i alunece din brațe. Ceilalți doi copilași dansează desculți alături de mamă pe muzica din desenul animat Aladin. „Am venit la acest concert ca să petrecem într-un mod mai deosebit Ziua Copiilor și să ne bucurăm împreună de muzică bună și de alte activități interesante”, spune Sergiu. Deși jobul îi ocupă o bună parte mare din zi, tot timpul liber îl dedică copiilor. „Eu încerc să mă implic cât mai mult în educația copiilor. Tatăl nu este părintele numărul doi sau un ajutor al mamei, el este în egală măsură responsabil de creșterea și educația copiilor.” El spune că activitatea preferată a copiilor sunt plimbările în natură, astfel încât el și soția încearcă să petreacă cât mai mult timp împreună cu copiii în aer liber. „Experiența paternității nu poate fi comparată cu nimic în lume, este ceva extraordinar”, spune Sergiu. El îndeamnă tații să petreacă cât mai mult timp alături de copii lor și să se implice în educația lor, pentru a pentru a înțelege cât de frumoasă și fascinantă este această experiență. 

Victor

Victor își ține cu grijă în brațe fiica Erica, care este absorbită muzica răsunătoare. Fetița adoră desenele animate cu unicorni, cum ar fi „My Little Pony”. Chiar dacă muzica din acest film animat nu a răsunat la concert, fetița ascultă cu entuziasm fiecare melodie. 

„Am venit la concert împreună cu familia pentru că astăzi este o zi specială și am vrut să o petrecem într-un mod deosebit alături de fiică”, spune Victor. El nu ratează ocazia să participe împreună cu fiica și soția sa la diverse evenimente, iar weekendurile le petrec tradițional în afara Chișinăului, indiferent de vremea de afară. „Mi-aș dori ca în oraș să existe mai multe activități sportive pentru copii și părinți. Cei mici au foarte multă energie și trebuie să o investească util”, spune Victor. Bărbatul consideră foarte importantă implicarea taților în educația copiilor pentru creșterea lor armonioasă. „Eu încerc mereu să îi fiu alături fiicei și să o susțin în tot ce face, pentru ca ea să aibă încredere în forțele proprii. Îndemn toți tații să dedice cât mai mult timp copiilor, căci asta este o investiție în viitorul lor”, susține Victor. 

Corneliu

În timp ce soția o alăptează pe micuța Elena, Corneliu o leagănă în brațe pe cealaltă fiică a lor, Iulia. Corul de copii, acompaniat de Moldovan National Youth Orchestra, interpretează cântecul din „Maria, Mirabela”, iar Cornel și Iulia îngână versurile bine cunoscute lor. În acest timp, fiica cea mai mare a cuplului, Maria, aleargă alături de alți zeci de copii. „Fetițele recunosc toate melodiile care sunt interpretate aici, pentru că noi încercăm să le oferim o cultură muzicală și privim împreună filmele muzicale sau desenele animate care pun accentul pe muzică”, afirmă Cornel. Atât el, cât și soția sa, dedică aproape tot timpul liber celor trei fiice. „De obicei punem pe pauză toate activitățile noastre pentru a petrece timp cu copiii. Reușim să găsim timp liber pentru activitățile noastre abia atunci când adormim copiii”, spune Cornel zâmbind. El susține implicarea activă a taților în creșterea copiilor, însă recunoaște că în realitățile noastre acest lucru nu mereu poate fi realizat în deplină măsură. „Unii tați nu reușesc să fie îndeajuns de prezenți fizic alături de copii lor, din cauza nevoii de a câștiga bani pentru întreținerea familiei și a asigura un viitor mai bun copiilor. Astfel, ei reușesc să petreacă alături de copii o oră, două pe zi. Tații sau mamele care petrec mai puțin timp alături de copiii lor, de cele mai multe ori, nu o fac din propria dorință”, afirmă bărbatul. El spune că ar trebui să existe mai multe activități și evenimente care ar pune accentul pe interacțiunea dintre părinți și copii. Asta ar ajuta și stimula tații să se implice mai mult în educația copiilor.  

Concertul „Muzica din desene animate”, susținut de Moldovan National Youth Orchestra, este la a treia ediție, revenind după o pauză de doi ani, din cauza pandemiei. „Prin acest concert vrem să creăm o lume de poveste, atât pentru copii, cât și pentru părinții lor. De aici vine și motto-ul nostru „Pentru copii și pentru copiii din noi”, spune dirijorul Andriano Marian. Ediția din acest an a concertului a adunat aproximativ 1300 de copii și părinți. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.