Din cauza sau în pofida războiului. Ce s-a întâmplat în Moldova în 100 de zile de invazie a Rusiei în Ucraina

La 3 iunie se împlinesc o sută de zile de când Rusia a invadat Ucraina.
Au fost o sută de zile în care evenimentele s-au derulat ca într-un caleidoscop: au fost multe, diverse și care ne-au vizat pe fiecare dintre noi. În pofida războiului, Moldova a depus cererea de aderare la UE, a găzduit mii de refugiați și a fost vizitată de atâția înalți oficiali, pe care nu i-am avut probabil în ultimii 10 ani.

Moldova.org îți propune să vezi ce s-a întâmplat în Republica Moldova în cele o sută de zile de război în Ucraina.

Moldova face față valului de refugiați 

Chiar din primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina, Moldova face față celui mai mare val de refugiați din istoria sa.

450.000 persoane din Ucraina
au intrat în Republica Moldova

Aceste persoane și-au continuat calea în Europa. În lunile martie-aprilie se aflau peste 100 de mii de refugiați. Peste o lună, numărul s-a redus până la 83.800 de oameni, mai mult de jumătate fiind copii. Oamenii au fost cazați în 95 de centre temporare de plasament și în familii gazdă. 

Mobilizarea maximă a cetățenilor în ajutorarea refugiaților

De la sosirea primilor refugiați la hotarul țării noastre, cetățenii noștri au demonstrat o mobilizare maximă în ajutorarea cetățenilor ucraineni. Cetățenii noștri veneau la hotar ca să ajute la transportarea oamenilor, au găzduit mii de familii din Ucraina, iar ulterior făceau voluntariat la centrele de plasament create de autorități. Antreprenorii locali au alocat bani și ajutoare. Voluntarii au fost cei care răspundeau non-stop la linia verde și găseau soluții practice pentru gestionarea crizei.

Vezi reportajul: Primăria din satul Unguri a fost transformată în centru pentru refugiați

Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE 

Pe 3 martie, Republica Moldova depune cererea de aderare la Uniunea Europeană, în aceeași zi cu cererea de aderare a Georgiei. Asta s-a întâmplat după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la UE, pe 28 februarie. Autoritățile de la Chișinău au transmis prima parte a chestionarului Comisiei Europene pe 22 aprilie. A doua parte a chestionarului a fost expediat peste 20 de zile. Acest chestionar prezintă radiografia situației în care se află Republica Moldova și cât de pregătită e țara să obțină statutul de țară candidată. După ce va analiza răspunsurile, Comisia Europeană va emite un aviz. 

Tiraspolul cere recunoașterea pe plan internațional

Tiraspolul a cerut comunității internaționale „să recunoască Republica Moldovenească Nistreană, care există de mai bine de treizeci de ani […] și să stabilească relații diplomatice cu Transnistria”. Asta a fost o reacție a așa-ziselor autorități la depunerea de către Republica Moldova a cererii de aderare la UE. 

Portaluri care incită la ură și război, blocate de SIS

SIS a blocat mai multe surse media, din motiv că promovau informații care incită la ură și război în condițiile stării de urgență. Printre site-urile blocate au fost sputnik.md și gagauznews.md, dar și portalurile flux.md, iurierosca.md și rosca.md, rta.md, acasa-24.site, ehomd.info.

Numeroși înalți oficiali au vizitat Republica Moldova

De la începutul războiului în Ucraina, țara noastră a fost vizitată de numeroși oficiali străini care și-au reiterat sprijinul Republicii Moldova. Printre aceștia au fost secretarul de stat al SUA, Antony J. Blinken; președintele României Klaus Iohannis;  președintele Republicii Letonia, Egils Levits; directorul Regional pentru Europa al OMS Hans Henri P. Kluge; reprezentanta SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield; Secretarul General al ONU, Antonio Guterres. Înalții oficiali și-au anunțat sprijinul în gestionarea crizei refugiaților veniți din Ucraina. A venit și Ambasadorul Bunăvoinței UNICEF, Orlando Bloom, pentru a întâlni copiii și familiile care fug din Ucraina ca refugiați. 

APCE recunoaște regiunea transnistreană a Moldovei drept teritoriu ocupat de Rusia

La începutul lunii martie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei recunoaște oficial regiunea transnistreană drept teritoriu ocupat de Rusia. „Federația Rusă a comis un act de agresiune militară împotriva Republicii Moldova și, în consecință, ocuparea regiunii transnistrene”, se arăta în amendamentul amendamentul aprobat în unanimitate.

Ne-am adus aminte că avem șase avioane MIG

Presa ucraineană a scris că Kievul a solicitat Chișinăului cele 6 avioane MIG29 de pe Aeroportul Mărculești pentru a fi reparate și folosite de Armata Ucrainei.
Autoritățile au precizat că ele sunt depășite tehnic. „[…] În ceea ce privește asistența pe plan militar, sunt țări mult mai bine dotate, care au reziliența internă, economică, energetică, care să ofere acest ajutor”, a declarat Natalia Gavrilița.

Deputatul Mudreac a fost pus sub învinuire

La finele lunii aprilie, procurorii anticorupție l-au pus sub învinuire pe deputatul Radu Mudreac, după ce i-a fost ridicată imunitatea parlamentară. Cauza penală a fost pornită în august 2021, la sesizarea Autorității Naționale de Integritate. El este acuzat de spălare de bani. Faptele investigate datează începând cu anul 2011. Mudreac este cercetat în stare de libertate.

A dispărut temporar sarea alimentară

La începutul lunii martie, de frica unei crize de sare, consumatori au luat cu asalt piețele și magazinele. Respectiv, sarea nu putea fi găsită în toate magazinele, iar unii comercianți au majorat prețurile. Pentru calmarea spiritelor a fost nevoie de intervenția Ministerul Economiei care a anunţat că nu erau motive de panică şi că, chiar dacă 85% din sare era importată din Ucraina, produsul este adus în ţară şi din Belarus, România, Polonia şi Italia. 

A crescut prețul la gaz 

Această perioadă a demonstrat încă o dată vulnerabilitatea sistemului nostru energetic din cauza dependenței noastre față de gazul rusesc.


Loading...

Loading…



Acest fapt a avut un impact și asupra consumatorilor finali, respectiv, de la 1 iunie, plătim 18,62 lei pentru un m3. 

S-a scumpit energia electrică

La sfârșitul lui martie a expirat contractele de achiziție de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, care asigura circa 80 % din necesarul de energie. În aprilie Chișinăul a încercat să cumpere electricitate prin licitație, însă fără succes. S-a convenit ca tot Cuciurganul să livreze energia, dar la un un preț mai ridicat. Respectiv, de la 1 aprilie, tariful la energie electrică pentru consumatorii casnici din centrul și sudul Moldovei a crescut de la 1,51 la 2,17 lei pe 1 kWh (fără TVA), iar pentru cei din regiunile de nord – de la 2,04 la 2,51 lei.

Inflația a atins nivelul de 27,1% și ar putea depăși 30%

La finele lunii aprilie, rata inflației a ajuns la nivelul de 27,1%. În aceeași perioadă a anului trecut a înregistrat o inflație de numai 2,83%. Creșterea inflației este influențată în mod prioritar de prețul la resursele energetice, pe care le importăm, dar și de războiul din Ucraina.


31% ar putea să fie rata inflației
până la sfârșitul anului 2022


Aceasta ar urma însă să scadă la circa 16,5% în 2023.

Explozii la Tiraspol

În seara zilei de 25 aprilie, la sediul serviciului local de informații din Tiraspol (MGB) s-au produs mai multe explozii. Ulterior, în regiune au avut loc mai multe atacuri, în care au fost aruncate în aer releele unei unei stații de radio pentru emițătorii ruși. De asemenea, au avut loc două explozii în apropierea fostului aerodrom militar de lângă satul Vărăncău, Rîbnița. Separatiștii transnistreni și Rusia au acuzat Ucraina de atacuri, însă Kievul a negat implicarea și a declarat că ar fi vorba de o diversiune menită să amplifice tensiunile în interiorul Ucrainei. 

A fost interzisă panglica „Sfântul Gheorghe” 

Parlamentul a interzis în luna aprilie panglica „Sfântul Gheorghe”, dar și simbolurile ruse „Z” și „V”. Persoanele fizice care se vor abate de la această lege, riscă o amendă de până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității până la 60 de ore, iar persoanele fizice – o amendă de până la 18.000 de lei. După evenimentele care au avut loc pe 9 mai în care oamenii au purtat panglicile interzise, autoritățile au pus amenzi de circa 600.000 lei, a anunțat anticorupție.md.

Platforma DA și PAS și-au ales noi președinți

Partidul politic Platforma Demnitate și Adevăr și-a ales un nou președinte. Este vorba despre fostul deputat Dinu Plîngău. Igor Grosu a fost ales preşedinte al Partidului Acţiune şi Solidaritate pentru următorii 4 ani, după un an de interimat. 

După doi ani, au fost anulate restricțiile impuse de pandemie

După aproape doi ani, la 16 aprilie, în Republica Moldova a fost anulată starea de urgență în sănătate publică. Respectiv, au fost eliminate toate restricțiile sanitare. Totuși, experții de la Ministerul Sănătății au declarat că purtarea măștilor de protecție este recomandată în continuare în spațiile închise și transportul public. „COVID-19 nu a dispărut, iar pentru a fi protejați de formele grave provocate de virus cetățenii sunt îndemnați să se vaccineze”, au declarat ei.

Citește și: Unde-i COVID-ul? Explicăm cât mai durează imunitatea colectivă din Moldova 

Uleiul s-a scumpit, apoi s-a ieftinit

La începutul lunii mai, s-a scumpit uleiul. Prețul unei sticle de plastic de 955 ml s-a ridicat până la 48 – 50 de lei față de prețul anterior de 36-39 de lei. Drept răspuns, Comisia Situaţii Excepţionale a inclus uleiul în lista produselor social importante, la care se aplică un adaos comercial limitat. Ca urmare, o sticlă de ulei costă acum între 34 şi 37 de lei.

Deputații dau undă verde pentru vânzarea fostului Stadionului Republican

Parlamentul a votat ratificarea acordului care permite Guvernului Statelor Unite să cumpere terenul fostului Stadion Republican din Chișinău pentru construcția ambasadei. Ratificarea documentului a pus capăt unor discuții și contestări care durează încă din 2015. Terenul de 5,2 hectare va fi vândut la prețul de piață. SUA va rezerva o parte din teren pentru amenajarea unui parc care va fi accesibil publicului.Va renova și va repara porțile, care au valoare istorică, intrarea și spațiile asociate acesteia. 

„Trenulețul” a cucerit inimile milioanelor de oameni 

Unul din evenimentele cele mai frumoase din luna mai a fost prestația formației „Zdob și Zdub” și a fraților Advahov la Eurovision. Artiștii, care au interpretat piesa „Trenulețul”, s-au clasat pe locul șapte, acumulând 253 de puncte, însă s-au clasat pe locul 2 la televoting. „Trenulețul nostru n-a deviat de pe rută și a ajuns direct la destinația cea mai dorită – la inimile milioanelor de oameni din toate țările. Locul 2 la televoting e victoria Moldovei”, a declarat solistul „Zdob și Zdub”, Roman Iagupov. 

Procurora adjunctă din SUA, propusă la șefia Procuraturii Anticorupție

La 19 mai, Veronica Dragalin, procuroră adjunctă în secția de corupție publică și drepturi civile din biroul procurorului american din districtul central al Californiei, a promovat etapa de preselecție la funcția de procuroră șefă a Procuraturii Anticorupție. Dragalin a fost desemnată învingătoare de Comisia specială de preselecţie. La 30 mai, Consiliul Superior al Procurorilor a decis să-i intervieveze pe patru candidaţi la şefia Procuraturii Anticorupţie, inclusiv pe Veronica Dragalin. Interviurile vor va avea loc pe 7 iunie.

Igor Dodon, reținut, apoi plasat în arest la domiciliu

La finele lunii mai, fostul președinte Dodon a fost reținut pentru 72 de ore în urma unor percheziții care au durat mai multe ore în cauza penală numită generic „Kuliok”. Igor Dodon este bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită (Citește AICI sinteza zilei în care a fost reținut). Ulterior, acesta a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Dodon pledează nevinovat.

Citește și: Ce înseamnă „trădarea de Patrie”, de ce îi este imputată lui Dodon și alte cazuri din Republica Moldova

La Tiraspol a fost numit un nou așa-zis premier

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, l-a demis pe Alexandr Martânov și cabinetul său. Ulterior, așa zisul parlament al regiunii separatiste l-a votat în funcția de premier pe Aleksandr Rozenberg, care, anterior, potrivit presei, a activat în grupul Sheriff ce aparține oligarhului Victor Gușan.

Moldova participă, în premieră, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai statelor G7

La invitația șefei diplomației germane Annalena Baerbock, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu participă în premieră la reuniunea miniștrilor de externe ai statelor G7. „Uniunea Europeană a fost, este și rămâne cel mai important proiect al păcii pe continentul european, iar viitorul democrației noastre, viitorul țării noastre este ancorat în parcursul nostru ireversibil european” ,a declarat Popescu la reuniune.

Marina Tauber și Ilan Șor au rămas fără imunitate parlamentară

Parlamentul a ridicat imunitatea deputaților Marina Tauber și Ilan Șor, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu. Procuratura a cerut arestarea și tragerea la răspundere penală a celor doi deputați, pe care îi acuză de escrocherie în proporții deosebit de mari și de spălare de bani.

Esaulenco a plecat, a venit Musteața

Pe 30 martie, șeful Serviciului de Informații și Securitate, Alexandr Esaulenco, a depus cererea de demisie, în legătură cu trecerea la alt loc de muncă. Președinta Maia Sandu a opinat atunci că ar fi bine să vină un om din afară și să fie continuate reformele. La 2 iunie Parlamentul l-a numit în această funcție pe Alexandru Musteața, consilier principal de stat în domeniul combaterii corupției al prim-ministrei și membru al Comisiei Electorale Centrale.

Ilustrație de Ecaterina Buruiană

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.