Turismul moldovenesc, covidizat de pandemie, începe să dea primele semne de recuperare

06 Iun. 2022, 09:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Iun. 2022, 09:53 // Actual //  Lupu Eduard

Dintre toate ramurile economiei naționale, turismul a fost cel mai puternic lovit de către pandemia de COVID-19. Sectorul HoReCa, a cărui activitate este bazată în mare parte pe activități turistice, a fost afectat fără precedent. În prezent, după anularea restricțiilor, ramura turismului este într-un proces de recuperare rapidă, iar în 2022 cel mai probabil se va reuși să fie recuperată căderea  provocată de pandemie, a explicat economistul Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „Analize economice”.

Avem și primul record, de 24 de mii de turiști străini, care în mod oficial, organizat, au venit în Republica Moldova. Nu a mai fost vreodată așa ceva. De fapt, recuperarea turismului în Republica Moldova are loc din contul turismului organizat.

Analistul economic a mai afirmat că în 2019, până la pandemie, circa 174 de mii de cetățeni străini au venit Republica Moldova și au stat într-o unitate de cazare, dintre care 19,800 au venit prin intermediul unei agenții de turism. În anul 2020, din cauza pandemiei, numărul lor a scăzut la 29 de mii, iar prin agenții turistice au venit doar 7 mii. În 2021, aproape 70 de mii de străini au venit în Republica Moldova, dintre care 24 de mii, prin intermediul agențiilor de turism, în scop turistic. „La noi recuperarea ramurii turismului are loc în special din contul turismului organizat. În 2021 am avut cel mai mare număr de turiști străini din ultimii 17 ani. După pandemie, avem o recuperare destul de puternică a numărului turiștilor care vor să vină în Republica Moldova”, a afirmat analistul economic.

Expertul a făcut un top al țărilor din care au venit anul trecut cei mai mulți turiști în Republica Moldova. Este vorba de România – 35,1%; de Polonia – 17,3%; Federația Rusă – 15,5%; Ucraina – 11,4%; Italia – 10,1%; Austria – 3,3%; Marea Britanie – 3,2%; Germania – 1,1%; Turcia – 0,4%; Danemarca – 0,3%; alte țări – 2,3%. „Anul 2021 este un an important. Ponderea celor veniți în mod organizat este destul de mare. Tabloul privind profilul turistului care vine în Republica Moldova cred că în anul 2021 este cel mai apropiat de realitate din ultimii ani. anul 2021 este primul an când fiecare a treia persoană care a venit în Republica Moldova a venit în mod organizat”, a spus expertul.

În ceea ce privește moldovenii care au mers în străinătate, Ioniță a făcut un top al țărilor, în mod organizat, prin intermediul agențiilor de turism. Astfel, în Turcia au mers 48,1% dintre moldovenii care și-au organizat o odihnă peste hotare; în Egipt au ales să se odihnească 22,6% dintre moldoveni; în Bulgaria – 16,9%; în Grecia – 3%; în România – 2,2%; în Muntenegru – 1,9%; în Ucraina – 1,8%; în Emiratele Arabe Unite – 0,6%; pe Insulele Maldive – 0,5%; în Federația Rusă – 0,3%; restul țărilor – 2,3%.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Iubitorii de peisaje idilice beneficiază de un nou top al plajelor cu cele mai albastre ape din lume, realizat de o companie pentru închirierea de case de vacanță, transmite Rador. Autorii clasamentului au dorit să se bazeze pe criterii științifice, iar pentru aceasta au întocmit mai întâi o listă lungă cu cele mai populare și mai frumoase plaje din lume, după care a urmat analiza culorii apelor.

În acest scop, au preluat imagini brute, neprelucrate ale plajelor de pe Google Maps și apoi, folosind instrumentul digital pipetă pentru potrivirea culorii, au determinat nuanța exactă a apei pe care mai apoi au comparat-o cu nuanța declarată oficial ca fiind cel mai intens albastru (YInMn Blue).

În urma acestei analize, pe primul loc, s-a situat plaja Pasqyra (Mirror Beach) din apropiere de stațiunea Saranda din Albania. Urmează apoi două plaje grecești: Bouka de lângă orașul Messini din Peloponez și Kassiopi din Corfu.

Pe locul al patrulea se află Plage de la Vernette din Franța, urmată de plaja Kaputas din Turcia.

Top zece este completat de alte trei plaje grecești: Voulisma, situată pe locul șase, Foki, situată pe locul șapte și Ombros Gialos pe locul nouă, precum și de o plajă din Portugalia, Praia do Carvalho (locul opt) și una din Spania, Los Lances Beach, situată pe locul zece.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău