De la începutul războiului, în Ucraina au murit 32 de jurnaliști. Cele mai importante evenimente din a 103-a zi de război

2022-06-06 17.48.00
Foto: Aris Messinis

Astăzi este a 103-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Peste 2 500 de luptători ucraineni din Azovstal sunt în captivitate în Rusia, a declarat președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski.

🟣 Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, menționează că livrarea către Kiev a armelor cu rază mai lungă de acțiune va duce la avansarea forțelor ruse spre centrul Ucrainei.

„Cu cât sistemele livrate regimului de la Kiev vor avea o rază de acțiune mai lungă, cu atât mai mult îi vom îndepărta pe „naziști” de linia de la care provin amenințările la adresa populației ruse din Ucraina și Federația Rusă”, a spus Lavrov în cadrul unei conferințe de presă.

🟣 De la începutul războiului, în Ucraina au murit 32 de jurnaliști, a declarat ministrul culturii și politicii informaționale, Oleksandr Tkacenko.

🟣 10 absolvenți ai școlii nr. 134 din Harkiv au dansat un vals pe ruinele școlii lor.

🟣 Armata rusă continuă să atace orașul Severodonețk, unde au fost înregistrate mai multe distrugeri, informează Serhi Haidai, șeful Administrației Regionale de Stat din Luhansk.

Salvatorii au stins incendiul de pe o suprafață de aproximativ 1 000 de metri pătrați în Lâsâceansk, care era o brutărie unde se cocea pâine pentru localnici.

🟣 Marea Britanie va furniza Ucrainei sisteme de lansare multiplă M270 care pot atinge ținte de până la 80 km distanță. Anunțul a fost făcut de secretarul apărării, Ben Wallace, notează presa din Ucraina.

Aceste sisteme de lansatoare de rachete multiple (M270 MLRS) vor permite „creșterea semnificativă a capacitățile forțelor ucrainene”, a transmis ministerul într-un comunicat.

🟣 Guvernul german refuză să-și transfere tancurile în Ucraina, inclusiv din cauza temerilor că acest echipament militar ar putea ajunge pe teritoriul Rusei. Acest lucru este raportat de publicația Spiegel, citând surse apropiate guvernului german.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente