Expert: „Trebuie să ne înțelegem cu Gazprom, chiar dacă din cancelariile europene se interzice asta”

În contextul noilor scumpiri la gaze din această săptămână, analistul Sergiu Ungureanu într-un interviu pentru Agenția Sputnik Moldova a declarat că autoritățile nu au făcut nimic pentru a obține un contract mai bun cu compania Gazprom.

Foto: Sputnik.md

Republica Moldova este practic condamnată să ajungă la un compromis cu Gazprom. Potrivit expertului, din cele 2,9 miliarde de cubi de gaz necesar anual țării noastre doar Federația Rusă are posibilitatea să le ofere. Țările europene care procură gaze și dețin depozite nu pot livra cantități atât de mari necesare țării noastre.

"Sunt foarte mulți factori de ordin economic și tehnic care nu permite Republicii Moldova să importe gaze și din alte state. Unica soluție reală este de a semna un contract nou, mai avantajos, pentru noi așa cum au făcut-o multe țări inclusiv din UE", susține Ungureanu.

Expertul consideră că autoritățile de la Chișinău se fac vinovate pentru situația creată și că nu au depus efort de a stabili o colaborare avantajoasă pentru Republica Moldova.

"Chiar dacă din cancelariile europene și americane se interzice autorităților de la Chișinău să renegocieze contractul sau să stabilească relații mai bune cu Gazprom, guvernarea trebuie să țină cont de interesul cetățenilor", susține expertul.

P.


// console.log('no ads situation')