Bombardamente asupra Kievului și lupte pentru Severodonețk. Cele mai importante evenimente din a 102-a zi de război

Ucraina
Foto: Hiroto Sekiguchi/ Yomiuri Shimbun/AP

Astăzi este a 102-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Putin anunță că armata rusă va începe să bombardeze noi ținte în Ucraina (pe care până acum se abțineau să le bombardeze) dacă SUA va furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune.

🟣 Vâșâvanka lui Zelenski a fost vândută cu 100 000 de dolari. Banii vor fi direcționați pentru achiziționarea de arme, echipamente medicale sau ajutor umanitar.

🟣 Astăzi, au avut loc bombardamente în orașele Harkiv, Nicolaev și Kramatorsk, anunță administrația orașelor.

🟣 În Severodonețk, unde luptele continuă, este controlat acum pe jumătate de armata ucraineană, a declarat șeful Administrației Militare Regionale, Serhi Haidai.

🟣 În orașul Sveatohirk, în urma bombardamentului, a ars o veche mănăstire ortodoxă – Schitul Tuturor Sfinților Lavra Sveatohirk, anunță autoritățile din Ucraina.

🟣 În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 15 lovituri aeriene asupra a 13 localități din regiunea Donețk, anunță poliția din Ucraina.

🟣 Una dintre rachetele rusește a zburat pe lângă centrala nucleară din regiunea Nicolaev.

🟣 Armata rusă a lansat rachete asupra unei fabrici de reparații auto din Kiev. Ministerul rus al Apărării susține că acolo se aflau tancuri și alte vehicule blindate furnizate de Europa. În același timp, autoritățile din Ucraina spun că la uzină erau doar vagoane și transportatoare de cereale.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente