Grosu, supărat pe MoldovaGaz: Să vină cu soluții, nu doar cu cereri de majorare. Deocamdată numai Guvernul salvează situația

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, așteaptă soluții de la MoldovaGaz, „nu doar să vină în fiecare lună cu cereri de majorare”. „MoldovaGaz este parte a Gazpromului și ar trebui să depună un pic de efort cu compania mamă. Că, de altfel, putem să-i luăm cuvântul „Moldova” din MoldovaGaz”, a spus Grosu la emisiunea Punctul pe Azi.

Foto: UNIMEDIA

„MoldovaGaz, de obicei, doar cu constatări de acestea vine. Eu aș vrea să văd de la MoldovaGaz și niște soluții, în afară de a veni în fiecare lună și de a spune că mai trebuie să majorăm. Deocamdată numai Guvernul intervine și salvează situația. MoldovaGaz este parte a Gazpromului și ar trebui să depună un pic de efort cu compania mamă. Că, de altfel, putem să-i luăm cuvântul Moldova din MoldovaGaz. Problema prețurilor devine una actuală și aici trebuie să menționăm două lucuri. Pe de o parte e justificat pentru că toată această invazie a provocat scumpirile acestea exorbitante. Pe de o altă parte autoritățile au și rolul lor să nu permită, să intervină dacă trebuie, să nu permită ca unii jucători de pe piața internă, și aici mă refer în special la produsele alimentare, să abuzeze”, a declarat președintele Parlamentului.
Tariful la gaz din 1 iunie va fi de 18,62 lei, cu TVA. O decizie în acest sens a fost luată la data de 31 mai de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Cu câteva zile mai înainte, Compania Moldovagaz a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2022. Astfel conform proiectului calculelor prezentate, tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune joasă se propune să fie majorat de la 14 060 de lei până 22 229 pentru o mie de metri cubi sau cu 58,1%.

Recent, Vadim Ceban, șeful Moldovagaz, a anunțat tariful va crește. „Conform logicii metodologiei de calcul, noi trebuie să solicităm majorarea tarifului. Acum tariful este de 15,49 de lei, astăzi noi trebuie să avem un tarif pentru consumatorul final de 21 de lei pentru un metru cub”, a declarat Ceban.


Pub