Cantaragiu confirmă: Agenția Mediului examinează acordarea unei licențe uzinei de la Rîbnița pentru 5 ani

Uzina de la Rîbnița a depus o cere repetată pentru autorizația de Mediu la sfârșitul lunii mai, iar dacă toate condiționalitățile vor fi respectate acesta va primi autorizația pentru cinci ani, conform legislației, a explicat ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu. „Asta presupune respectarea normelor de captare a emisiilor, inclusiv plata pentru poluarea mediului în bugetul de stat”, a declarat ministra la emisiunea REZOOMAT.

Foto: rise.md

„Uzina a depus cere, din nou, privind obținerea autorizației de Mediu, acum pe 31 mai, sunt două cereri pentru două tipuri de autorizație. În același timp s-a luat decizia CSE pentru a prelungi procurarea energiei electrice de la Cuciurgan. Acum rămânem să vedem mai departe ce va spune și conform procedurii obiectul controlului, din nou, este depusă o cerere și trebuie să fie dat curs acestui proces, să vedem ce va urma și dacă autoritățile vor fi în continuare deschisă pentru aceeași procedură de control. Asta presupune respectarea normelor de captare a emisiilor, inclusiv plata pentru poluarea mediului în bugetul de stat.

Cinci ani de zile este termenul de existență a unei autorizații eliberată în mod normal. Potrivit legislației Republicii Moldova valabilitatea unei autorizații este de 5 ani, la fel e pentru toate întreprinderile din țară. Dacă vor fi respectate toate condiționalitățile, dacă rezultatul tuturor procedurilor va fi unul pozitiv, autorizația va fi de 5 ani”, a spus Cantaragiu.

„În procesul decizional întotdeauna trebuie să găsim un echilibru, în orice circumstanțe. În situația dată, la fel și compromisul pe care l-am avut în anul trecut în situația cu gazul, și noi o perioadă am ars păcură, ceea ce are un impact mai mare asupra mediului de cât să arzi gaz. Referitor la uzina de la Rîbnița, partea pozitivă este că pentru prima dată în 30 de ani de zile noi discutăm subiecte punctuale de mediu cu partea stângă a Nistrului și am solicitarea conformarea întreprinderilor din regiunea transnistreană la legislația Republicii Moldova. Și aceștia înțeleg că dacă vor să aibă o relație cu UE, fie de import, fie de export, și va trebuie să de ajusteze conformității de mediu în procesul de producție. Uzina metalurgica din Rîbnița parțial a efectuat acest lucru. Și experții noștri în cadrul verificării au depistat o listă de neconformități pe care trebuia să le remedieze”, a mai spus aceasta, întrebată despre impactul prelungirii cu o lună a autorizației, conform deciziei CSE.

Fostul deputat al Platformei DA Alexandr Slusari susține că „la finele lunii iunie Agenția de Mediu urmează să elibereze Uzinei Metalurgice din Rîbnița autorizație pentru 5 ani”.Totodată, acesta mai menționează că „un an în urmă nu a fost promisiuni electorale despre transnistrizarea Moldovei”.

Termenul de valabilitate a Autorizației de mediu privind gestionarea deşeurilor și a Autorizației de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, eliberată pentru SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească” a fost prelungit, până la 30 iunie 2022.


Pub