Ucraina cere Rusiei să oprească atacurile cu rachete și să renunțe la șantaj, pentru a putea relua negocierile de pace

Consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podoliak a anunțat condițiile pentru reluarea negocierilor cu Rusia. Printre cele menționate de oficialul ucrainean este ca partea rusă „să înceteze atacurile cu rachete asupra orașelor pașnice”, scrie unian.net.

Foto: Colaj

„Rusia crede acum că are o asemenea concentrare de forțe încât ne poate zdrobi și să dictează anumite condiții. De îndată ce situația se va schimba și Rusia își va da seama că nu mai deține astfel de instrumente, va fi lansat un proces de negociere cu drepturi depline. Acesta este prima condiție”, a subliniat el.

„A doua condiții este ca Rusia încetează să atace orașele noastre pașnice cu rachete de croazieră. Ei încă o fac. Când Rusia încetează să facă acest lucru, va fi clar că este pregătită pentru procesul de negocieri. Și a treia este ca Rusia încetează să spere că poate realiza ceva prin șantaj direct, cum ar fi să deblocăm aprovizionarea cu alimente pe piața externă, în schimb la ridicarea sanțiunilor. Adică atunci când Rusia începe să evalueze mai adecvat realitatea. Aceasta poate se va întâmpla mâine. Nu există un plan calendaristic specific”, a spus Podoliak.

Rusia și-a exprimat clar cererile față de Ucraina, acestea sunt bine cunoscute de Kiev, dar autoritățile ucrainene îngheață acum negocierile, probabil sub presiunea curatorilor, preferând o altă opțiune procesului de negociere”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse.

„Partea rusă și-a exprimat foarte clar cererile. Ele sunt bine cunoscute la Kiev. Kievul este cel care îngheață acum, de fapt, aceste negocieri”, a spus Peskov.

La mijlocul lunii mai, consilierul prezidențial al lui Volodimir Zelenski, Mihail Podoleak a declarat că negocierile cu Federația Rusă au fost puse pe pauză din mai multe motive. În opinia sa, Rusia nu demonstrează că ar înțelege procesele actuale ce se desfășoară la nivel mondial, precum și rolul sau negativ în acestea.

Cu circa o săptămână înainte, Kremlinul anunța că negocierile cu Ucraina au fost reluate. Purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a precizat că dialogul continuă.

Anterior, MAE-ul rus a spus că procesul a stagnat. „Declarațiile politicienilor ucraineni despre refuzul lor de a reveni la masa negocierilor cu Moscova nu fac decât să confirme importanța implementării sarcinilor de demilitarizare și denazificare a Ucrainei”, a spus atunci Zaharova.

Negocierile cu Rusia sunt „extrem de dificile”, a declarat la mijlocul lui aprilie consilierul șefului Oficiului Președintelui Ucrainei Mihail Podoliak. Partea rusă adoptă „tactica sa tradițională” de a exercita presiuni publice asupra procesului de negociere, a menționat acesta.

Totodată, partea rusă a acuzat Ucraina că nu respectă înțelegerile de la Istanbul. A readus procesul negocierilor într-un impas, a declarat atunci președintele rus, Vladimir Putin. Potrivit lui, Kievul a schimbat ceva în poziția sa de negociere, dar nu deține încă detalii în aceste sens.


Pub