Putin pregătește scena pentru repriza a doua cu NATO: Europa va da lovitura de grație Rusiei

04 Iun. 2022, 06:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Iun. 2022, 06:50 // Actual //  Lupu Eduard

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, cel mai de succes și mai durabil pact de securitate reciprocă din istorie este pe cale să înceapă repriza a doua în războiul contra lui Putin și a Rusiei. În primul act, Statele Unite au jucat rolul principal în descurajarea agresiunii ruse și a menținerii păcii din Europa, dar acum țările de pe bătrânul continent vor trece la actul doi, în care vor ocupa centrul scenei.

Acest lucru a început deja, iar punctul central al reinventării NATO va fi summit-ul de la sfârșitul acestei luni de la Madrid, potrivit The Hill.

Cu Suedia și Finlanda, state neutre de multă vreme, bătând la ușa aderării, NATO va crește probabil la 32 de membri. Pentru aliații transatlantici, însă, cursul înțelept nu este doar extinderea, ci și reinventarea sa.

NATO ar trebuie reconfigurată fundamental pentru a reflecta trei realități geopolitice, susține Will Marshall, președinte al Progressive Policy Institute. În primul rând, de la crearea sa în 1949, alianța s-a extins dramatic, deoarece multe dintre rivalitățile vechi ale Europei au fost incluse în valorile și instituțiile paneuropene.

În al doilea rând, cei 27 de membri ai NATO din Europa (excluzând Turcia) depășesc cu mult Rusia, în ceea ce privește puterea economică, populația și cheltuielile militare. În al treilea rând, America își îndreaptă privirea strategică către China și raportul de putere din Asia.
NATO se schimbă, Europa își ia soarta în propriile mâini
Toate cele trei evoluții indică aceeași concluzie: este timpul ca Europa să renunțe la cârja dependenței de puterea militară a SUA și să-și asume responsabilitatea principală pentru a se apăra (100.000 de soldați americani sunt staționați în Europa).

Invazia lui Putin din Ucraina, dar mai mult rezistența eroică a Kiev-ului, a determinat reînvierea și unificarea Occidentului democratic.

Rusia are 145 de milioane de locuitori, iar PIB-ul său este de 1,48 trilioane de dolari, a 11-a economie din lume. În schimb, Europa cu cei 30 de membri ai săi are o populație de 604 milioane de locuitori și un PIB de 18 trilioane de doalri.

Moscova cheltuie pentru Apărare 66 de miliarde de dolari anual, în timp ce numai Germania, Marea Britanie, Franța și Italia dedică de trei ori mai mult pentru înarmare. Putin continuă să ridice spectrul escaladări nucleare, în timp ce aliații NATO introduc arme în Ucraina și impun sancțiuni severe împotriva economiei ruse.

Prin preluarea propriei securități, europenii ar elimina un motiv iritant major din relația cu SUA, permițând Washington-ului să dedice mai multă atenție și resurse zonei Asia Pacific.

Deja contribuția SUA la bugetul NATO a scăzut de la 22% la 16%, aproximativ la fel cu a Germaniei. Americanii ar trebuie să salute revenirea Europei pe scena istoriei, având acum ca obiectiv apărarea împotriva agresiunii lui Putin.

Realitatea Live

23 Apr. 2024, 14:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Apr. 2024, 14:24 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, 23 aprilie, a intrat în vigoare Convenția dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii și fraudei fiscale cu privire la impozitele pe venit, semnată la Chișinău la 15 iunie 2022. Prevederile acestei Convenții se aplică începând cu 1 ianuarie 2025, anunță Ministerul de Externe.

Implementarea Convenției marchează un pas semnificativ în dezvoltarea relațiilor economice dintre Republica Moldova și Franța. Eliminarea dublei impuneri pentru persoanele fizice și juridice va consolida legăturile economice dintre cele două țări și va spori atractivitatea Republicii Moldova pentru investitorii francezi. Cadru legal și fiscal propice va fi un factor important pentru inițierea și dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova.

Convenția are drept scop, de asemenea, consolidarea sistemelor financiare și fiscale din cele două țări. Prin coordonarea acțiunilor și schimbul eficient de informații în domeniul fiscal, se va contribui la avansarea dialogului economic moldo-francez și la realizarea proiectelor investiționale de interes comun. Această cooperare va consolida în continuare relațiile bilaterale și va crea oportunități noi pentru ambele țări în ceea ce privește dezvoltarea economică și comercială.

Prin intrarea în vigoare a acestei Convenții, se întăresc bazele unei colaborări mai strânse între Republica Moldova și Franța în domeniul fiscal și economic, consolidând încrederea reciprocă și promovând un mediu de afaceri favorabil și transparent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău