image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

O sută de zile de război în Ucraina: Doi din trei copii au fost strămutați; 5,2 mil. de copii au nevoie de asistență

„Aproape 100 de zile de război în Ucraina au avut consecințe devastatoare pentru copii, cu o amploare și o viteză nemaivăzută de la al Doilea Război Mondial”, a declarat astăzi UNICEF. Trei milioane de copii din Ucraina și peste 2,2 milioane de copii din țările care găzduiesc refugiații au acum nevoie de asistență umanitară. Aproape doi din trei copii au fost strămutați din cauza luptelor.

UNICEF avertizează că războiul a provocat o criză acută privind protecția copilului. Copiii care fug de violență sunt expuși unui risc semnificativ de separare a familiei, violență, abuz, exploatare sexuală și trafic. Majoritatea au fost expuși la evenimente profund traumatizante. Acești copii au nevoie urgent de siguranță, stabilitate, servicii de protecție a copilului și sprijin psihosocial – în special cei care sunt neînsoțiți sau au fost separați de familiile lor. Mai mult decât orice, au nevoie de pace.  

În același timp, războiul și strămutarea în masă distrug mijloacele de trai și oportunitățile economice, lăsând multe familii fără venituri suficiente pentru a satisface nevoile de bază și incapabile să ofere sprijin adecvat copiilor lor.  

În Ucraina, UNICEF și partenerii au distribuit medicamente pentru aproape 2,1 milioane de oameni din zonele afectate de război, a permis accesul la apă sigură pentru peste 2,1 milioane de oameni care trăiesc în zone unde rețelele au fost deteriorate sau distruse, a ajuns la peste 610.000 de copii și îngrijitori cu servicii de sănătate mintală și sprijin psihosocial și a oferit materiale didactice pentru aproape 290.000 de copii. Aproape 300.000 de familii vulnerabile s-au înregistrat pentru un program de asistență umanitară în numerar.  

În țările care găzduiesc refugiați, UNICEF sprijină sistemele naționale, municipale și locale care oferă servicii esențiale și protecție, în special pentru copiii cei mai vulnerabili.

În Republica Moldova, peste 52.000 de refugiați, majoritatea în gospodăriile conduse de femei, au fost incluse în programul de asistență financiară.   

Maha Damaj, Reprezentanta de țară UNICEF în Republica Moldova, a remarcat că copiii și părinții care ajung în Moldova sunt traumatizați de ceea ce au văzut și au nevoie urgentă de siguranță și stabilitate. 

„Peste 9.000 de copii și îngrijitori au vizitat Centrele de prim-ajutor „Punct Albastru” în Moldova, care oferă un spațiu sigur pentru copii, iar părinții pot primi sfaturi și sprijinul de care au nevoie. La Centre, putem identifica copiii neînsoțiți, iar mamele își pot alăpta bebelușii”, a spus Maha Damaj. 

Damaj a menționat că războiul din Ucraina a creat o criză de protecție a copilului, iar copiii aflati în mișcare sunt expuși unui risc foarte mare. 

„UNICEF în Moldova desfășoară instruiri anti-trafic, la nivel național pentru poliția de frontieră. Copiii din Ucraina au supraviețuit 100 de zile de groază și trebuie să continuăm să-i protejăm.” 

În plus, UNICEF în Moldova oferă lunar asistență financiară în numerar. Până în prezent, peste 52.000 de familii de refugiați din Moldova au primit sprijin în parteneriat cu UNHCR. 

„Împreună lucrăm pentru a ne asigura că fiecare copil refugiat are dreptul la educație, sănătate și viață socială. Nu renunțăm”, a subliniat Maha Damaj. 

UNICEF a lansat un apel de 624,2 milioane de USD pentru fonduri pentru a sprijini răspunsul său umanitar în interiorul Ucrainei și un apel de 324,7 milioane USD pentru răspunsul său în țările care găzduiesc refugiați.  

Noutăţile partenerilor

comentarii: