image
Sursa foto: border.gov.md

Comisia Europeană intensifică sprijinul pentru gestionarea frontierelor moldo-ucrainene

La solicitarea Republicii Moldova și a Ucrainei, mandatul Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM) a fost astăzi consolidat prin acordarea de competențe executive EUBAM. Acest lucru va permite experților EUBAM să participe direct la controlul frontierelor și va complementa echipele de gestionare a frontierelor ale Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX). Astfel, Comisia Europeană pune un sprijin suplimentar la dispoziția polițiștilor de frontieră din Republica Moldova.

Comisarul pentru Vecinătate și Negocieri de Extindere, Olivér Várhelyi, a menționat că Uniunea Europeană este alături de Ucraina și își intensifică sprijinul pentru a ajuta Republica Moldova să rezolve situația de la frontierele sale. „EUBAM și Frontex vor colabora pentru a ajuta Republica Moldova să gestioneze eficient afluxul de la frontierele sale cu Ucraina, menținând în același timp un nivel înalt de securitate”, a spus oficialul.

De la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, EUBAM și-a reorientat acțiunile pentru a ajuta la gestionarea afluxului de refugiați în Republica Moldova, în special redistribuind personalul său la cele mai aglomerate puncte de trecere a frontierei.

Misiunea va complementa echipele de gestionare a frontierelor ale Frontex, iar EUBAM și Frontex vor coopera îndeaproape pentru îndeplinirea sarcinilor lor.

Pentru a contribui la soluționarea afluxurilor de refugiați, sprijinul extins în valoare de 15 milioane de euro pentru EUBAM va permite recrutarea de personal suplimentar și va oferi echipamente, precum și instruirea polițiștilor de frontieră proaspăt angajați din Republica Moldova.

În plus, UE a lansat o nouă acțiune în valoare de 15 milioane de euro pentru a sprijini procedurile din prima linie de control și tranzitul eficient și demn al cetățenilor afectați din Parteneriatul Estic, precum și întoarcerea voluntară, în condiții sigure și demne, ale resortisanților vulnerabili din țări terțe în țările lor de origine.

Fonduri suplimentare ar putea fi prevăzute pentru a spori sprijinul direct la gestionarea frontierelor în punctele cheie de trecere a frontierei de la frontiera moldo-ucraineană.

Amintim că misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM) a fost lansată în 2005.

Misiunea colaborează cu Republica Moldova și Ucraina pentru a armoniza controlul la frontieră și standardele și procedurile vamale și comerciale cu cele din statele membre ale UE. Aceasta contribuie la îmbunătățirea cooperării transfrontaliere dintre organele poliției de frontieră și vamale și alte organe de drept, precum și la facilitarea cooperării internaționale. De asemenea, prin activitățile sale, EUBAM promovează dezvoltarea economică și sporește securitatea regională.

UE a finanțat EUBAM cu 143 de milioane de euro de la începutul activității sale în 2005. Începând cu luna mai, EUBAM are aproximativ 20 de experți operaționali, iar procedurile de recrutare sunt în curs de desfășurare pentru a ajunge la un număr de 40 de experți, cu posibilitatea de a adăuga la necesitate experți pe termen scurt.

Noutăţile partenerilor

comentarii: