image
Sursa foto: shutterstock.com

Guvernatorul BNM spune când se așteaptă apogeul inflației în Republica Moldova

Prețurile vor continua să crească în Republica Moldova cel puțin până în toamnă, când inflația ar putea să ajungă la apogeu. Declarația a fost făcută, astăzi, de guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

„Rata anuală a inflației a crescut la 27,1% în aprilie din cauza că s-au suprapus mai mulți factori. Pe lângă componenta de import, un factor care a dus la creșterea inflației este tergiversarea ajustării tarifelor reglementate. Situația din regiune menține incertitudinea asupra prognozei pe termen mediu”, a declarat Armașu.

Factorii care vor determina pe viitor dinamica inflației sunt prețurile de import la resursele energetice și produsele alimentare.

Șeful BNM a fost întrebat când inflația ar putea atinge cel mai mare nivel în acest an.

„Analiza riscurilor abaterilor de la prognozele inflației ne spune că prognoza noastră s-a mișcat cu câteva săptămâni mai târziu. Deci apogeul ar putea fi nu în august, dar în septembrie sau chiar în octombrie, în dependență de cum vor evolua lucrurile”, a explicat Armașu.

Precizăm că, rata inflației s-a majorat de la 13,9 la sută în decembrie 2021 la peste 27 la sută în aprilie. Anterior, BNM a anunțat că inflația în Republica Moldova ar putea depăși 30% în cel de-al treilea trimestru al acestui an

Noutăţile partenerilor

comentarii: