image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Pedro Sanchez: Guvernul Spaniei este gata să ajute Republica Moldova cu tot ce poate pentru a depăși această criză dificilă

Evoluția situației de securitate, în urma războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, și susținerea pe care a primit-o Republica Moldova în aceste zile complicate, au fost discutate de președintele Maia Sandu cu premierul Spaniei, Pedro Sanchez.

Președintele Maia Sandu a menționat că Spania este un partener comercial important al Republicii Moldova, dar și o sursă de investiții. La momentul actual în Moldova activează 58 de companii cu capital spaniol, branduri cunoscute în domeniul energetic, vinicol și auto.

„Suntem interesați să atragem investiții spaniole și în sectoare ca industria textilă și modernizarea sectorului agroalimentar. Vrem să consolidăm cooperarea pentru dezvoltare dintre Republica Moldova și Spania. Am dori să stabilim un parteneriat cu Agenția Spaniolă de Cooperare Internațională și Dezvoltare pentru a realiza proiecte de dezvoltare în domeniul bunei guvernări, de modernizare a administrației publice, infrastructură sau mediu în țara noastră”, a menționat Maia Sandu după întrevederea cu premierul spaniol.

Președintele a mai adăugat că autoritățile de la Chișinău apreciază progresul atins în negocierea Acordului în domeniul securităţii sociale între ministerele de resort ale RM și Spaniei. Acest acord va oferi protecția socială așteptată de cetățenii noștri stabiliți în Spania, dar și spaniolilor ce locuiesc în Republica Moldova.

„Sper că acest document va fi semnat în viitorul apropiat. Salutăm totodată deschiderea Guvernului dumneavoastră pentru demararea negocierilor pe Acordul bilateral privind conversiunea permiselor de conducere. Totodată suntem interesați de aprofundarea colaborării interuniversitare. Universitățile moldovenești implementează în prezent peste 20 de acorduri și programe comune cu instituții de învățământ din țara Dumneavoastră, inclusiv în domeniul asigurării calității în educație”, a mai spus Maia Sandu.

Președintele a menționat că azi se împlinesc 100 de zile de la începutul invaziei militare ruse în Ucraina și a mulțumit Guvernului spaniol pentru decizia de a reloca 2000 de refugiați ucraineni din Republica Moldova. Totodată a adus mulțumiri asociațiilor de caritate din Spania care au transmis 30 de tone de ajutoare umanitare pentru refugiații stabiliți în Republica Moldova.

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a declarat că țara sa rămâne deschisă pentru a ajuta Republica Moldova să depășească această situație extrem de dificilă.

„Sunt aici pentru a transmite un mesaj de susținere autorităților și cetățenilor Republicii Moldova. Spania este alături de Republica Moldova cu tot ce poate ca să vă ajutăm să depășiți această criză”, a declarat oficialul spaniol

În context, premierul Spaniei a anunțat că Spania va oferi un suport pentru gestionarea crizei refugiaților în valoare de 20 de milioane de euro și 30 de tone de ajutoare umanitare. Totodată la Chișinău urmează a fi deschisă o misiune diplomatică pentru consolidarea relațiilor bilaterale.

Noutăţile partenerilor

comentarii: