image
Sursa foto: europa.eu

26 de mil. de euro destinate inițial programelor UE cu Rusia și Belarus, transferate pentru cooperarea cu Ucraina și Moldova

Comisia Europeană a propus, vineri, transferul sumei de 26,2 milioane euro din cadrul Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare şi cooperare internaţională, care fusese planificată iniţial pentru programele Interreg NEXT 2021-2027 cu Rusia şi Belarus, către programele similare cu Ucraina şi Republica Moldova, informează Executivul comunitar.

„Ucraina şi Republica Moldova sunt parteneri de încredere ai UE, iar UE se angajează ferm să coopereze pe termen lung cu acestea. Apropierea persoanelor care trăiesc de ambele părţi ale frontierelor externe ale UE şi întărirea colaborării dintre regiunile şi părţile interesate de la nivel local din UE cu parteneri ucraineni şi moldoveni reprezintă un pas concret în ceea ce priveşte promovarea păcii şi a securităţii în regiune", a declarat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

Concret, aceste fonduri pot sprijini dezvoltarea serviciilor de sănătate, pot consolida capacitatea instituţională a autorităţilor publice ucrainene şi moldovene, pot finanţa dezvoltarea de proiecte de educaţie şi cercetare sau sisteme de incluziune socială şi programe de formare profesională pentru refugiaţi.

În urma agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei şi în conformitate cu măsurile adoptate de UE, în martie 2022, Comisia a suspendat cooperarea cu Rusia şi cu aliatul acesteia, Belarus, în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră ale Instrumentului european de vecinătate (IEV CTF) şi în cadrul programului Interreg pentru regiunea Mării Baltice, scrie Agerpres.

Prin urmare, patru programe Interreg transfrontaliere care implică Ucraina şi Republica Moldova ( Ungaria/Slovacia/România/Ucraina, Polonia/Ucraina, România/Moldova, România/Ucraina), precum şi două programe transnaţionale - Programul transnaţional pentru regiunea Dunării şi Interreg NEXT privind bazinul Mării Negre - vor beneficia de o finanţare majorată cu 68% pentru anul 2022.

Noutăţile partenerilor

comentarii: