Medvedev: Ucraina riscă să-și piardă suveranitatea, dacă va refuza să accepte condițiile Rusiei

„Sub influența Occidentului, Ucraina s-a îndepărtat de pozițiile realiste în negocierile cu Federația Rusă și a suspendat dialogul, ceea ce duce la scăderea șanselor de soluționare pe cale diplomatică a conflictului”, a declarat Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, într-un interviu acordat Al Jazeera, citat de Interfax.ru.

Foto: Yekaterina Shtukina/POOL/TASS

„Șansele, din păcate, nu se îmbunătățesc, ci se înrăutățesc”, a spus Medvedev răspunzând la o întrebare despre perspectivele unei reglementări politice a situației.

Potrivit acestuia, „cu ceva timp în urmă, Ucraina ar fi manifestat dorința de a conveni asupra punctelor cheie, într-o poziție relativ realistă”.

Medvedev a explicat că această poziție era „de a recunoaște realitățile: atât realitățile teritoriale (ce s-a întâmplat cu Crimeea, ce s-a întâmplat cu Donbas), cât și realitățile asociate cu participarea în organizațiile internaționale, inclusiv în blocurile militare”.

„Cu alte cuvinte, să refuze aderarea la NATO și să urmeze o politică neutră în această direcție, precum și să efectueze o demilitarizare parțială și să facă o serie de alte lucruri importante, în opinia noastră. Despre aceasta s-a discutat și în cadrul întrevederilor delegațiilor noastre în Belarus, cât și la Istanbul și în regim online”, a adăugat oficialul.

„Dar la un moment dat - evident sub influența apelurilor pe care Kievul le aude de la Washington și Bruxelles - au suspendat aceste negocieri. Astfel, situația nu s-a îmbunătățit, și într-o oarecare măsură chiar s-a înrăutățit", a mai spus vicepreședintele Consiliului de Securitate.

În opinia sa, acum „situația se dezvoltă într-un cu totul alt scenariu”. „Adică, cu alte cuvinte, de fapt, are loc o continuare a operațiunii militare speciale. Deși au avut șansa să încerce sau să se străduie să se înțeleagă cu noi pe acest subiect", a menționat Medvedev în acest sens.

„Care sunt riscurile în acest caz? Este clar. Din păcate, este vorba atât despre victime, cât și de distrugere și, în cele din urmă, Ucraina poate pierde teritorii suplimentare ca urmare a ceea ce se întâmplă. În cele din urmă, acest lucru amenință Ucraina cu pierderea suveranității naționale”, a subliniat Medvedev.


Pub