Scad remitențele, se ajustează tarifele, inflația sare de prognoze. Șeful BNM: Peak-ul va fi mai mare decât cel estimat

Banca Națională și-a revizuit prognoza inflației. Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, susține că inflația va fi „și mai persistentă decât în prognoza din luna aprilie” din cauza tarifelor, ajustate întârziat. „Pe lângă asta, șocurile ce țin de prețuri la produse energetice și alimentare par să fie mai mari decât am anticipat, iar peak-ul inflației să fie mai mare decât cel prognozat”, a declarat Armași astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, în care a anunțat măsurile instituției în atenuarea efectelor inflației.

Foto: UNIMEDIA
„Practic s-au stopat remitențele ce veneau din Federația Rusă, nu știu dacă se vor relua, dacă se va găsi un canal de transfer ca să nu fie sub sancțiuni internaționale. Totodată, noi ne uităm ce ne așteaptă înainte, noi vedem că majoritatea băncilor centrale, inclusiv din economiile mari, au declarat ferm că vor merge pe o restricționare mai robustă a politicii monetare, asta va avea impact asupra economiei din acele regiuni, ne interesează zona europeană. Așteptările noastre - cererea agregată va suferi o stagnare, ceea ce înseamnă că și de acolo nu vom avea remitențe. 

În următoarele perioade, în termeni reali, nivelul remitențelor va fi pe un palier negativ”, a spus Armașu.

Totodată, acesta a menționat că tarifele prognozate în runda precedentă de estimări sunt altele decât cele stabilite, venite cu întârziere. Aceasta va întârzia, cu 2-3 săptămâni, nivelul cel mai înalt al inflației, prognozat pentru acest an - peste 30%.

„Ajustarea tarifelor a întârziat față de prognozele care le-am pus în runda precedentă, respectiv pe tarife reglementate, vom fi mai jos decât ceea ce am anticipat, tarifele se vor ajusta mai târziu, asta duce la faptul că inflația va fi mai persistentă decât în prognoză, deci se va atenua puțin mai târziu. Pe lângă asta, șocurile ce țin de prețuri la produse energetice și alimentare par să fie mai mari decât am anticipat, iar peak-ul inflației să fie mai mare decât cel prognozat.

Am putea avea peak-ul nu în august, dar în septembrie sau chiar octombrie, în dependență de cum vor evolua lucrurile”, a explicat șeful BNM.

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei în cadrul ședinței de astăzi a adoptat prin vot unanim majorarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivel de 18,5 la sută, adică o majorare cu 3 puncte procentuale. 


Pub