Energoatom va începe de mâine furnizarea energiei electrice către Moldova: Care este prețul curentului ucrainesc în iunie

Compania ucraineană Energoatom a anunțat că de mâine începe furnizarea curentului electric către țara noastră. „Din 4 iunie vor începe livrările de energie electrică ucraineană către Moldova. Conform acordurilor, Energoatom planifică să furnizeze Republicii Moldova 85,2 mii MWh de energie electrică în iunie la un preț de 77 USD per 1 MWh”, se arată în comunicatul emis de instituție.

Foto: UNIMEDIA

„La rândul său, datorită exportului, Energoatom va primi o sursă suplimentară de finanțare, prin care se furnizează energie electrică populației.

Energoatom are un mare potențial de creștere a volumului producției de energie electrică, iar exportul energiei în Moldova, iar apoi în țările vecine UE, este un domeniu extrem de promițător al activităților comerciale ale companiei.

Consumul de energie în Moldova depinde în mare măsură de Centrala de la Cuciurgan, deținută de Rusia. Exporturile ucrainene vor permite țării să-și diversifice aprovizionarea cu energie electrică și să-și sporească securitatea energetică.

Reamintim că Ucraina și Moldova au trecut împreună printr-o cale dificilă de integrare cu ENTSO-E european. Sistemele energetice ale ambelor țări au fost pe deplin sincronizate cu rețeaua electrică a Europei continentale la mijlocul lunii martie 2022. Astăzi, Ucraina și Moldova își continuă parteneriatul și aprofundează cooperarea”, arată nosta emisă de Energoatom.

Energocom a prelungit contractul pentru încă o lună la prețul de 59,90 per megawatt-oră pentru energie electrică cu Centrala de la Cuciurgan. Despre aceasta a anunțat vicepremierul Andrei Spînu. Totodată, Energocom va semna un contract de livrare a 30% de energie în bază cu EnergoAtom (companie de stat ucraineană). Prețul mediu ponderat al energiei electrice pentru luna iunie va fi de aproximativ 65.03 USD/MWh, a menționat Spînu.

În luna mai, premier Energy a semnat acordul adițional la contractul de achiziție a energiei electrice cu furnizorul S.A. „Energocom” ce prevede procurarea a 30 % din volumul necesar al energiei electrice în perioada 12-31 mai 2022, la un preț de 84,74 dolari/MWh.

Contractul anterior cu Centrala de la Cuciurgan a expirat la data de 1 mai.


Pub