Meseria nereușită din Moldova! Salariile proaste alungă poștașii. Anul trecut au plecat aproape 700 de angajați

03 Iun. 2022, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2022, 10:00 // Actual //  Lupu Eduard

La finele anului 2021, numărul de factori poștali (poștași) a constituit 1 296 persoane, cu 684 de persoane mai puțin, față de finele anului 2020, dintre care – 1 281 persoane erau angajații Î.S. ”Poșta Moldovei”,iar 15 persoane – angajații celorlalți furnizori de servicii poștale.

Analiza traficului poștal arată că, numărul total al traficului de trimiteri poștale a înregistrat o scădere de 3,7%, și a totalizat 47 mil. 943 mii de trimiteri. Numărul coletelor poștale a scăzut cu 5,2% și a alcătuit 825, 7 mii, numărul trimiterilor poștale (de corespondență, imprimate (inclusiv saci M), pachete mici) s-a micșorat cu 3,7%, și a constituit 46 mil. 671 mii, iar numărul trimiterilor rapide (servicii Express) a înregistrat o scădere de 1,7%, însumând 446,2 mii. Din numărul total de trimiteri poștale, 40 mil. 634,5 mii au alcătuit trimiterile poștale interne, iar 7 mil. 308,5 mii au reprezentat trimiterile poștale internaționale.

Datele ANRCETI relevă că cea mai mare rată de creștere, de 25,8%, a fost obținută la vânzările din publicitatea prin poștă, constituind 836,8 mii lei și la vânzările obținute din trimiterile de corespondență (+14,9%), alcătuind 164 mil. 700,6 mii lei.

Veniturile obținute din vânzarea trimiterilor rapide (servicii Express) au crescut cu 7,4%, însumând 125 mil. 413,8 mii lei, iar veniturile realizate din vânzarea coletelor poștale s-au majorat cu 4,5%, totalizând 80 mil. 259,2 mii lei. Veniturile obținute din alte servicii poștale au crescut cu 46,4% și au alcătuit 24 mil. 564,3 mii lei.

Totodată, volumul total al veniturilor provenite din vânzarea serviciilor care fac parte din sfera serviciului poștal universal a constituit 194 mil. 511,5 mii lei, în creștere cu 18,8% față de anul 2020.

Traficul de trimiteri poștale din sfera serviciului poștal universal a scăzut cu 5,1%, în raport cu 2020, alcătuind 43 mil. 980 mii de trimiteri.

În prezent salariul unui poștaș începe de 4800 de lei. Directorul Poșta Moldovei a anunțat că de la 1 mai salariile poștașilor au fost majorate cu 18%.

De majorare, potrivit lui Cojuhari, beneficiază  operatorii poștali și specialiștii Poștei Moldovei din toată țara.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 08:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 08:20 // Actual //  Lupu Eduard

După începutul războiului din Ucraina și pierderea unor piețe energetice din Europa, Rusia și-a direcționat exporturile de petrol către alte țări, alimentând astfel mașina de război. Însă preocupările cresc în privința unei potentiale catastrofe ecologice din Marea Baltică, unde flota „fantomă” a Rusiei, compusă din tancuri petroliere vechi de decenii, reprezintă o amenințare iminentă.

Ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom, a tras un semnal de alarmă, acuzând Moscova că folosește nave nepotrivite și încalcă regulile maritime internaționale. Aproximativ jumătate din petrolul rusesc transportat pe mare traversează Marea Baltică și apele daneze, iar acest lucru se întâmplă deseori sub o proprietate opacă și prin folosirea apelor internaționale pentru a evita controlul, scrie The Guardian.

Billström a solicitat noi reguli și mecanisme de aplicare pentru a preveni riscurile asociate flotei ruse, care ar putea provoca o catastrofă ecologică în regiune. Îngrijorările sunt alimentate de faptul că navele sunt vechi și adesea în stare proastă de navigație, iar consecințele unui accident sau al unei scurgeri de petrol ar fi devastatoare pentru mediul înconjurător.

Îngrijorările privind securitatea și mediu în Marea Baltică au fost discutate de miniștrii de externe din opt grupări nordice-baltice de țări pe insula Gotland acum două săptămâni. Billström a subliniat că toți ar fi afectați de o eventuală problemă majoră cauzată de flota rusă, iar ignorarea acestei probleme ar fi periculoasă.

În timp ce Rusia continuă să își consolideze prezența militară în regiune, inclusiv prin utilizarea acestei flote de petrol, comunitatea internațională se confruntă cu provocări în gestionarea acestei situații delicate. Este esențial ca statele să coopereze și să implementeze măsuri eficiente pentru a preveni o catastrofă ecologică în Marea Baltică, subliniind importanța respectării regulilor și normelor internaționale în domeniul maritim.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău