‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaFAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut în luna mai. Preţul grâului continuă să...

FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut în luna mai. Preţul grâului continuă să crească

‹ adv ›
‹ adv ›

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut uşor şi în luna mai, pentru a doua lună consecutivă, după ce în luna martie a atins un maxim istoric, chiar dacă preţurile la cereale şi carne continuă să crească, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), scrie agrobiznes.ro.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În luna mai 2022, acest indice a scăzut cu 0,6% comparativ cu luna aprilie, până la 157,4 puncte, faţă de valoarea revizuită de 158,3 puncte atinsă în luna aprilie.

În pofida scăderii timide înregistrate în luna mai, acest indice este cu 22,8% mai mare decât în luna mai 2021, creştere care se datorează în parte şi îngrijorărilor cu privire la impactul invaziei ruseşti în Ucraina.

Reculul indicelui FAO în luna mai comparativ cu luna aprilie se datorează scăderilor înregistrate la preţul lactatelor, uleiurilor vegetale şi zahărului. Pe de altă parte, preţul cărnii calculat de FAO a crescut până la un maxim istoric, iar preţul cerealelor a crescut şi el cu 2,2%, ca urmare a scumpirii grâului cu 5,6% comparativ cu luna aprilie şi cu 56,2% comparativ cu luna mai a anului trecut.

Potrivit FAO, preţurile internaţionale la grâu au crescut ca reacţie la interdicţia exporturilor anunţată de India dar şi a îngrijorărilor cu privire la condiţiile culturilor din mai multe state exportatoare precum şi a revizuirii prognozelor de producţie în cazul Ucrainei din cauza războiului.

‹ adv ›

Pe de altă parte, preţurile la uleiurile vegetale au scăzut cu 3,5% comparativ cu luna aprilie, unul dintre motive fiind şi decizia Indoneziei de a elimina embargoul cu privire la exporturile de ulei de palmier, la care se adaugă cererea redusă la nivel global pentru ulei de soia şi rapiţă având în vedere costurile ridicate din ultimele luni

„Restricţiile la export creează incertitudine pe piaţă şi pot declanşa explozii ale preţurilor şi volatilitate mărită. Scăderea preţurilor la uleiuri vegetale arată cât de important este atunci când aceste restricţii sunt eliminate, iar exporturile sunt lăsate să se deruleze fără probleme”, a subliniat economistul şef de la FAO, Maximo Torero Cullen.

Tot vineri, FAO a dat publicităţii şi un set de estimări cu privire la producţia mondială de cereale în 2022. FAO se aşteaptă la o o scădere a producţiei mondială de cereale până la 2,784 miliarde de tone, cu 16 milioane de tone mai puţin decât producţia record estimată pentru 2021.

Cel mai important declin este preconizat la porumb, urmat de grâu şi orez, în timp ce producţia de orz şi sorg ar urma să crească.

„Aceste estimări au la bază condiţiile culturilor însămânţate deja şi a intenţiilor de plantare pentru culturile care urmează să fie însămânţate”, precizează FAO.

‹ adv ›

În plus, cantitatea de cereale utilizată la nivel mondial este prognozată să scadă în 2022/23 cu 0,1% comparativ cu nivelul din 2021/2022 până la 2,788 miliarde de tone, ceea ce ar reprezenta prima contracţie din ultimii 20 de ani.

Această scădere ar urma să fie rezultatul unei diminuării a cantităţi de cereale utilizată ca nutreţ pentru animale, în timp ce consumul global de cereale în scop alimentar ar urma să continue să crească în paralel cu evoluţia populaţiei globului. 

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii