image
Sursa foto: AP

Interpolul se teme de un val de arme ilegale după Războiul din Ucraina

Un mare număr de arme trimise în Ucraina va ajunge pe mâna unor infractori din Europa şi nu numai, îşi exprimă îngrijorarea directorul general al Interoplului Jürgen Stock, care îndeamnă statele să acorde atenţie urmăririi acestor arme, în contextul în care livrări de armament din Occident se multiplică, în timp ce confruntări armate se intensifică în sudul şi estul Ucrainei, mai ales la Sievierodoneţk şi Sloviansk, relatează AFP.

”Marea disponiblitate a armelor în timpul războiului actual va antrena o prolferare a armelor ilegale în faza post-conflict”, avertizează germanul Jürgen Stock în faţa Asociaţiei Presei Anglo-americane, la Paris.

”Infractorii sunt deja pe cale, chiar în acest moment, să se concentreze asupra acestui lucru”, subliniază el.

Ei consideră ”Uniunea Europeană (UE) o destinaţie probabilă a acestor arme, pentru că preţurile acestor arme de foc pe piaţa neagră sunt mult mai mari în Europa, mai ales în ţările scandinave”, declară el.

Aliaţii din Occident ai Kievului au trimis tone de material militar Ucrainei, care încearcă de peste trei luni să respingă forţe ruse ce deţin controlul asupra unor porţiuni întregi din teritoriul ucrainean, în estul şi sudul ţării, scrie News.ro.

Preşeidntele american Joe Biden a anunţat la începutul acestei săptămâni că Statele Unite ”urmează să le furnizeze ucrainenilor sisteme de rachetă avansate şi muniţie, care le vor permite să atingă mai precis obiective-cheie pe câmpul de luptă, în Ucraina”.

Însă, ”inclusiv armamentul folosit de militari, armamentul greu, va fi disponibil pe piaţa infracţională”, avertizează Jürgen Stock.

”Încurajăm deja statele membre (ale Interpol) - avem o bază de date în împărtăşirea informaţiilor despre armament - să folosească aceste baze de date, pentru că nicio regiune sau ţară nu se poate ocupa singută de acest lucru”, subliniază el.

”Infractorii despre care vorbesc operează la nivel mondial, aşadar aceste arme vor circula între contnente”, insistă directorul general al Interpolului.

Războiul din Ucraina a provocat, de asemenea, un vârf de ”furturi de îngrăşăminte la scară mare, dar şi o creştere a produselor agrochimice contrafăcute, pentru că valoarea acestor produse a crescut”, subliniază el.

Noutăţile partenerilor

comentarii: