Breaking News

image
Sursa foto: Reuters

Rachete de croazieră ruseşti au ţintit infrastructură civilă din regiunea Lvov

Patru rachete de croazieră ruseşti trase dinspre Marea Neagră au lovit infrastructura de cale ferată din afara oraşului Lvov, din vestul ucrainean, a declarat guvernatorul regional Maksim Koziţki, citat de dpa.

Atacul cu rachete, care a avut loc în cursul nopţii de miercuri spre joi, a lovit zonele Strîisk şi Sambir, la sud-vest de Lvov, nu departe de graniţa cu Polonia, a indicat Koziţki pe contul său din Telegram, adăugând că cinci persoane au fost rănite.

În urma atacului, instalaţii de cale ferată au fost puternic avariate, din care cauză multe trenuri înregistrează întârzieri. Specialişti de la calea ferată din Lvov încearcă în prezent să remedieze situaţia, a declarat Koziţki, citat de agenţia de presă ucraineană Unn.ua

În sudul Ucrainei, explozii au fost auzite la primele ore ale dimineţii de joi în oraşul-port Odesa, dar autorităţile regionale nu au oferit încă detalii cu privire la obiectivele vizate de către forţele ruse invadatoare.

Serhii Bratciuk, purtătorul de cuvânt al administraţiei militare a regiunii Odesa, a confirmat doar că a existat o alertă de raid aerian. El a avertizat media locale să nu publice informaţii despre eventualele pagube înainte ca anunţuri publice să fie făcute în acest sens.

În nordul Ucrainei, guvernatorul regiunii Sumî, Dmitro Jiviţki, a declarat pe contul său de Telegram că un tir cu rachetă în districtul Krasnopollia a distrus complet un imobil de locuit şi a rănit trei persoane.

În regiunea vecină Harkov, o femeie a fost ucisă şi o altă persoană rănită, potrivit guvernatorului Oleh Sinegubov. Bombardamentele din timpul nopţii au lovit o şcoală în cartierul Saltivka din Harkov.

Rusia a preluat sub controlul său cea mai mare parte a oraşului industrial Severodoneţk, comunică joi Ministerul britanic al Apărării, citat de Reuters și Agerpres.

Reuters a relatat miercuri că ruşii controlează 70% din oraşul industrial Severodoneţk, citându-l pe şeful administraţiei regionale ucrainene Serhii Gaidai.

„Noaptea trecută (de miercuri spre joi), ruşii nu au avut succes la Severodoneţk. Deşi au anunţat că au ocupat şi controlează complet oraşul. Ei bine, din păcate, ei controlează cea mai mare parte, dar nu întreg oraşul. Luptele continuă", a indicat joi dimineaţă Serhii Gaidai, citat de postul de radio Hromadske.ua pe pagina sa de internet.

Potrivit acestuia, militarii ucraineni au efectuat mici operaţiuni şi contraatacuri, în urma cărora au reuşit să-i împingă pe ocupanţi de pe anumite străzi şi să ia prizonieri din rândul lor.

În mâinile ucrainenilor, conform informaţiilor serviciilor secrete britanice, a rămas controlul liniei fluviale în locurile de trecere dintre Severodoneţk şi oraşul învecinat Lisiceansk, precum şi până în apropiere de Liman, localitate ocupată deja de trupele ruseşti.

În ambele locuri, forţele ucrainene au distrus podurile existente, indică ministerul britanic în analiza sa zilnică a situaţiei de pe frontul ucrainean, postată pe Twitter.

Unităţile ruse se pregătesc pentru forţarea râului Siverski Doneţ în zona Severodoneţk-Lisiceansk şi, de asemenea, nu departe de Liman, se menţionează în analiza ministerului britanic, citată de Focus.ua.

Drumul principal care duce spre Severodoneţk rămâne probabil sub controlul forţelor ucrainene, totuşi, armata rusă avansează în oraş, în parte, şi datorită unei mari concentrări a focului de artilerie aici.

În finalul analizei lor, serviciile de informaţii britanice apreciază că forţele ruse şi-ar putea reduce ritmul ofensivei pe care l-au intensificat în ultima săptămână în Lugansk, având nevoie de o pauză tactică. O astfel de pauză ar fi necesară în vederea unor regrupări de trupe pentru viitoarele forţări ale râului Siverski Doneţ şi atacurile ulterioare în adâncul regiunii Doneţk, unde unităţile ucrainene şi-au pregătit poziţii defensive, potrivit ministerului britanic, citat de Focus.ua.

Noutăţile partenerilor

comentarii: