Șase ani de la tragedia care a luat viețile a 4 membri ai echipajului SMURD în timpul unei misiuni: Pompierii și salvatorii au ținut un minut de reculegere

Conducerea și efectivul IGSU comemorează trecerea în neființă a membrilor echipajului aero-medical SMURD Iași decedați în urma tragicului accident aviatic la Haragâș, raionul Cantemir.

Foto: IGSU

Pe data de 2 iunie este zi de doliu pentru ambele maluri ale Prutului. Astăzi se împlinesc 6 ani de când echipajul aero-medical SMURD Iași s-a prăbușit la Haragâș, raionul Cantemir și patru persoane și-a pierdut viața. În această zi în Republica Moldova se comemorează trecerea în neființă a membrilor echipajului, care s-au dedicat și s-au jertfit pentru a salva vieți omenești. În dimineața zilei de azi, 2 iunie 2022, în lăcașul de cult a Inspectoratului din municipiul Chișinău, conducerea IGSU a participat la serviciu divin, urmat de un minut de reculegere în cinstea eroilor decedați în urma tragicului accident aviatic.

Asemenea ceremonii solemne de comemorare au avut loc și în toate subdiviziunile teritoriale ale instituției. Aici, salvatorii și pompierii au coborât drapelele în bernă și au ținut un minut de reculegere în memoria camarazilor români, căzuți la datorie după realizarea a celei de a 19 misiuni aero-medicale, dar și a ultimei misiuni de serviciu. Tragedia de la Haragâș s-a produs pe 2 iunie 2016. La bordul aeronavei se aflau pilotul aparatului de zbor, copilotul, un medic și un asistent.

Elicopterul SMURD se îndrepta spre raionul Cahul pentru a prelua un pacient, însă din cauza condițiilor meteo nefavorabile s-a prăbușit în pădure. De la lansarea Proiectului Transfrontalier SMURD în Republica Moldova au avut loc 122 de misiuni aero medicale pentru salvarea oamenilor aflați în condiții grave de sănătate.


Pub