Budapesta spune că va respecta embargoul petrolier al UE față de Rusia. Ungaria ceruse exceptarea de la sancțiuni a patriarhului Kirill

Ungaria va respecta acordul asupra unui nou set de sancţiuni convenit la recentul summit al UE, acesta fiind obligatoriu pentru toţi, a subliniat joi într-un comunicat şeful biroului de presă al premierului ungar Viktor Orban, Bertalan Havasi, transmit Reuters şi MTI, informează Digi24.ro

Foto: Profimedia Images

Liderii din UE au convenit, în principiu, la summitul de la începutul acestei săptămâni asupra unui al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care include un embargo petrolier parțial, pentru ca miercuri trei diplomaţi să afirme că Ungaria ţine în suspans finalizarea pachetului de sancţiuni, insistând asupra retragerii patriarhului rus de pe lista persoanelor sancţionate, aminteşte Reuters.

Părerile Ungariei cu privire la planurile Uniunii Europene de a-l sancţiona pe patriarhul Kirill, capul Bisericii Ortodoxe Ruse, erau cunoscute de mai multă vreme, a menţionat joi Viktor Orban.

Ungaria şi-a exprimat poziţia cu privire la planurile de a-l sancţiona pe patriarhul Kirill în mai multe ocazii la reuniunile ambasadorilor UE din ultimele săptămâni, a amintit premierul ungar.

Poziţia ungară nu a ridicat obiecţii din partea nimănui la summitul blocului comunitar, a insistat acesta, conform Agerpres.

Uniunea Europeană a decis să interzică majoritatea importurilor de petrol rusești.

Noul pachet de sancțiuni UE prevede o interzicere imediată a 75% din importurile europene de țiței rusesc. Procentajul va crește la 90% până la sfârșitul anului. Ungaria, care s-a opus sancțiunilor, și alte țări fără ieșire la mare vor putea să importe în continuare petrol rusesc prin conducte.


Pub