(stop cadru) Haz în Parlament. Grosu: Suntem deja la a 8-a lună, a mai rămas să mai dăm una să fie toate 9

Proiectul ce prevede extinderea termenului de activitate a Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului, de la 7 la 8 luni, a provocat discuții în contradictoriu și glume la ședința de astăzi a Parlamentului. „Stimați colegi, eu o să am o rugăminte către această comisie, foarte importantă, suntem deja la a 8-a lună, a mai rămas să mai dăm o lună să fie toate 9. Eu chiar aștept, noi toți așteptăm de la această comisie un raport beton, un raport raport raport, pentru că e un domeniu ultra sensibil”, a subliniat speakerul Igor Grosu.

Foto: UNIMEDIA

Proiectul urma să fie prezentat în plen de către deputatul PAS Alexandr Trubca, fapt ce a indignat-o pe deputata Partidului Șor Reghina Apostolova. „Înțeleg totul, dar comisia a lucrat timp de 6 luni, suntem 10 oameni în listă, domnul care a ieșit la tribună nu este membru al comisiei, deși avem și președinte, și secretar al Comisiei. Raportul trebuia să fie prezentat de către Vladimir Bolea. Explicați-mi”, a declarat aceasta.

„Colegul, obiasnite”, a adăugat președintele Parlamentului, Igor Grosu, iar aleșii poporului au izbucnit în râs.

„Raportor trebuia să fie probabil doamna Coșeru, dumneaei este în deplasare de serviciu în afara țării. Doamna Coșeru a discutat cu domnul Bolea în privința prezentării, dar domnul Bolea este astăzi într-o deplasare de serviciu la nordul țării și m-a rugat pe mine să prezint acest raport”, a explicat Trubca.

„Dar dvs sunteți nemulțumită de textul hotărârii, nu vă plac eu personal sau care e problema?”, a întrebat, la rândul său, deputatul.

„Nu suntem contra acestui proiect, dar nu se poate de fiecare dată să fie încălcat regulamentul. Aveți 63 de deputați în PAS, cel mai mare număr de deputați prezenți la ședințele de Parlament a fost 61. Astăzi am ajuns în situația când nu avem raportor în comisia în care 6 membri sunt din PAS. O să vă spun mai mult: vă supărați pe opoziție, iată că această comisie timp de 6 luni a existat datorită opoziției. Din cei 6 membri ai voștri, 3 au fost doar la 2 ședințe din cele 30, iar membrii din opoziție au fost prezenți la ședințe, inclusiv la cele din teritoriul, am mers de la nord până la sud. Avem și raportul acestei comisii, pe care l-am primit încă acum 3 săptămâni și l-am analizat. În plus, de două ori am votat pentru prelungirea termenului de activitate a comisiei. S-a propus pentru 2 luni, s-a votat pentru 3.Astăzi iarăși veniți cu propunerea de a prelungi activitatea comisiei. Domnule speaker, astăzi decizia nu este legitimă, deoarece persoana nu este membru al comisiei”, a subliniat Apostolova.

„Stimați colegi, lăsăm pentru data viitoare, iar eu o să am o rugăminte către această comisie, foarte importantă, suntem deja la a 8-a lună, a mai rămas să mai dăm o lună să fie toate 9. Eu chiar aștept, noi toți așteptăm de la această comisie un raport beton, un raport raport raport, pentru că e un domeniu ultra sensibil”, a menționat speakerul Igor Grosu.

„Când s-a constituit Comisia, s-a ales și președinte, și vicepreședinte. Conform regulamentului Parlamentului, în lipsa președintelui, atribuțiile acestuia trec la vicepreședinte. Dați-mi voie, în calitate de vicepreședinte, să prezint eu”, a intervenit deputatul BCS Radu Mudreac.

Acesta a prezentat proiectul de hotărâre pentru modificarea articolului 2 din Hotărârea Parlamentului nr.163/2021 cu privire la constituirea Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului. Propunerea de a extinde termenul de activitate al comisiei de la 7 la 8 luni a fost votată de majoritatea aleșilor poporului.



Pub